Poljaci izborili Svjetsko prvenstvo, Slovenci zaustavili Škote

Fena
Poljaci izborili Svjetsko prvenstvo, Slovenci zaustavili Škote
Nogometna reprezentacija Poljske plasirala se na svjetsko prvenstvo 2018. nakon što je susretu posljednjeg kola pobijedila Crnu Goru 4:2 i tako potvrdila prvo mjesto u E grupi.

Poljska je uoči zadnjeg kola imala tri boda više od Danske i trebala je tek bod, no momčad Adam Nawalka je upisala pobjedu premda je u završnici utakmice umalo sve prosula.

Poljska je povela 2:0, Crna Gora je izjednačila i zakomplicirala situaciju, ali su domaćini s dva nova pogotka razriješili sve dvojbe.

Poljska je povela golovima Krzysztofa Maczynskog (6) i Kamila Grosickog (16), no gosti su izjednačili preko Stefana Mugoše (78) i Žarka Tomaševića (83). Da je Crna Gora zabila i treći pogodak, Danska bi izborila direktan plasman na SP, dok bi Poljska išla u baraž. Mir domaćinu vratio je Robert Lewandowski golom u 86. minuti, a Poljaci su pobjedu i plasman na World Cup potvrdili u 88. minuti autogolom Filipa Stojkovića.

Danska je u Kopenhagenu odigrala 1:1 protiv Rumunije i tako sačuvala drugo mjesto. Christian Eriksen iz jedanaesterca u 60. minuti je doveo domaćine u vodstvo, a izjednačio je Ciprian Deac u 88. minuti.  Kazahstan i Armenija su također odigrali 1:1.

Poljska je na kraju osvojila prvo mjesto sa 25 bodova, Danska je druga sa 20 bodova, treća je Crna Gora sa 16, Rumunija ima 13, a a zadnja dva mjesta zauzimaju Armenija (7) i Kazahstan (3).

U grupi F Engleska je i prije zadnjeg kola osigurala prvo mjesto, a za drugu poziciju borile su se Škotska i Slovačka. Na kraju u slavili Slovaci kojima jer pomogla Slovenija odigravši 2:2 protiv Škotske.

Škoti su doputovali u Ljubljanu po pobjedu koja bi im osigurala 'dvojku', ali nisu uspjeli. Gosti su poveli u 32. minuti golom Leigha Griffithsa i s tim rezultatom imali su dodatne kvalifikacije. Škotski plan pokvario je Roman Bezjak izjednačivši u 52. minuti, a potpuni preokret dogodio se u 73. minuti kada je Bezjak zabio svoj drugi pogodak na utakmici. Robert Snodgrass je u 88. minuti zabio za 2-2 i pružio Škotima tračak nade, ali više nije bilo vremena za treći pogodak i pobjedu.

Slovačka je protiv Malte slavila 3:0 golovima Adama Nemeca (33, 62, 69) i potom priželjkivala remi u Ljubljani. To se i dogodilo, pa će Slovaci u dodatne kvalifikacije. Ovakav rasplet najmanje odgovara hrvatskoj reprezentaciji koja bi u slučaju remija u Kijevu ostala iza Slovačke u poretku drugoplasiranih ekipa.

Engleska je kvalifikacija zaključila pobjedom protiv Litve 1:0, a gol odluke zabio je Harry Kane iz kaznenog udarca u 27. minuti.

Englezi su osvojili prvo mjesto sa 26 bodova, Slovačka i Škotska su osvojile po 18 bodova, no Slovaci imaju bolju razliku pogodaka. Slovenija je četvrta sa 15 bodova, Litva ima šest, a Malta jedan bod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije