Belgija slavila na Grbavici i Zmajevima vjerovatno zatvorila vrata Rusije

F. Z.
Belgija slavila na Grbavici i Zmajevima vjerovatno zatvorila vrata Rusije
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu je na stadionu Grbavica dočekala reprezentaciju Belgije u devetom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2018. godine igra u Rusiji. Slavila je Belgija rezultatom 4:3.

Belgija je povela u četvrtoj minuti susreta. Eden Hazard je sjajno prošao po desnoj strani i ubacio za Thomasa Meuniera koji je majstorskom završnicom matirao Asmira Begovića za vodstvo Belgije na Grbavici. Tri minute kasnije Haris Medunjanin je sjajno prevario Kevina de Bruynea i ušao u kazneni prostor, potom i šutirao, no Thibaut Courtois je odbranio njegov udarac.

Haris Medunjanin je u 23. minuti susreta sjajno šutirao sa vrha kaznenog prostora, ali je njegov pokušaj završio malo iznad gola Thibauta Courtoisa. Zmajevi su izjednačili poslije pola sata igre. Kolašinac je uposlio Edina Džeka koji se nekako izborio za loptu i potom je prebacio na drugu stranu za Harisa Medunjanina kome nije bilo teško postići pogodak za izjednačenje rezultata.

Zmajevi su u potpunosti preokrenuli rezultat u 39. minuti susreta. Asmir Begović je ispucalo loptu, ona je prebacila Jana Verthongena i došla do Edina Višće koji je izašao sam na Thibauta Courtoisa i pogodio za veliko vodstvo naše reprezentacije. Dvije minute kasnije, Belgija je imala dvije fenomenalne šanse. Prvo je Batshuayi šutirao sa tri-četiri metra, no Begović je odbranio njegov udarac nakon čega se lopta odbila do Vermaelena, ali je i njegov udarac zaustavio golman Bournemoutha.

Nedugo poslije Duljević i Džeko su istrčali kontranapad, bivši igrač Sarajeva je uposlio ofanzivca Rome, ali je odbrana Belgije dobro reagovala i spasila Crvene đavole, pa se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 2:1 u korist naše reprezentacije.

U prvim minutama drugog dijela Thomas Meunier je ubacio sa desne strane, a glavom je šutirao Michy Batshuayi, no njegov pokušaj je otišao pored gola Asmira Begovića. Tri minute kasnije Haris Duljević je pokušao, no pokušaj fudbalera Dresdena je otišao pored gola Thibauta Courtoisa.

Belgijanci su ponovo zaprijetili u 51. minuti utakmice. Batshuayi je vratio loptu na vrh kaznenog prostora do Alderweirelda koji je šutirao, no loptu sa gol linije je izbacio Đumić poslije čega je pokušao i još jedan fudbaler Belgije, no naša odbrana je otklonila opasnost i izbacila loptu u korner nakon kojeg nije bilo opasnosti.

U 57. minuti susreta nova šansa za naš nacionalni tim. Senad Lulić je uposlio Harisa Medunjanina koji odlično šutira, no pored gola golmana selekcije Belgije. Belgijanci su izjednačili u 59. minuti susreta. Carrasco se poigrao sa Šunjićem i šutirao, Begović je odbranio njegov udarac, a na odbijenu loptu je natrčao napadač Chelseaja Michy Batshuayi i izjednačio rezultat.

Asmir Begović je u 67. minuti zaustavio neugodan udarac Tielemansa, a minutu poslije Belgijanci su u potpunosti preokrenuli rezultat. Korner je izveo De Bruyne, lopta je došla do Carrasca koji je uposlio Verthongena, a igraču Tottenhama nije bilo teško matirati golmana naše reprezentacije za vodstvo Belgije.

U 71. minuti Batshuayi je šutirao, Begović je odbranio njegov udarac, a u nastavku akcije lopta je došla do Carrasca koji je prebacio gol golmana Bournemoutha.

Zmajevi su ponovo zaprijetili u 79. minuti utakmice. Duljević je ubacio sa lijeve strane za Ibiševića, ali je lopta bila malo previsoka, pa je šut napadača berlinske Herthe završio pored gola Courtoisa.

Dvije minute kasnije Zmajevi su došli u fenomenalnu poziciju. Ibišević je uposlio Džeku koji se našao oči u oči sa golmanom Belgije, ali je Courtois odbio loptu u korner kojeg je izveo Hajrović, a Dario Đumić je izjednačio rezultat na 3:3. 

Carrasco je u 83. minuti šutirao, ali je Begović odbranio njegov udarac nakon čega je naša odbrana ponovo ispala naivnom, te smo primili i četvrti pogodak. Meunier je uputio loptu kroz sredinu, naša odbrana se skoncetrisala na Batshuayija koji je bio u ofsajdu, no lopta je došla do Carrasca koji nije bio u nedozvoljenoj poziciji, te je igrač Atletico Madrida zatresao mrežu Begovića i pogodio za 3:4. Ostalo je do kraja susreta 4:3 za goste iz Belgije. 

BiH-Belgija 3:4

Stadion: Grbavica. Gledatelja: 13.000. Sudija: William Collum (ŠKO). Žuti kartoni: Bešić, Duljević (BiH), Carrasco, Vermaelen (Belgija). Strijelci: 0:1 Meunier (4), 1:1 Medunjanin (30), 2:1 Višća (39), 2:2 Batshuayi (59), 2:3 Verthongen (69), 3:3 Đumić (82), 3:4 Carrasco (83). 

BiH: Begović, Đumić, Kolašinac, Vranješ, Bešić (61. Jajalo), Medunjanin (74. Ibišević), Džeko (k), Šunjić, Lulić, Duljević i Višća (71. Hajrović).

Belgija: Courtois, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, De Bruyne, Fellaini (29. Dendoncker), Batshuayi, Hazard (k), Mertens (46. Tielemans), Meunier, Carrasco.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije