Pogledajte snimak: Šta je Ibrahimović na bosanskom govorio Kruniću?

/ Komentari (8)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Asli

Najprije ce bit da je na jeziku vlaške nacionalne manjine.

@bosna bosancima

Prvo, ti da ista znas o jeziku i pravopisu, znao bi da se bosanski pise malim slovom, a ne velikim, kako si ti ovde nekoliko puta ponovio, sto znaci da ne mislis da si pogrijesio. Drugo, nigdje u svijetu jezik se ne zove po geografskoj oblasti vec po narodu koji ga govori, jer je narod postojao i sporazumijevao se medjusobno i prije nego je imao drzavu tj. jer je narod stariji od drzave. Tako se i u jugoslaviji nije govorio jugoslovenski jezik, po toj tvojoj logici, vec srpsko-hrvatski jezik nazvan po narodima koji ga govore, kontas? A vi bosnjaci tada niste ni postojali kao narod, a kamoli da se jezik mogao zvati po vama, tako da mozete samo sanjati postojanje bosanskog jezika. Trece, sto se tice tvog nicka bosna bosancima, to je posebno stupidno, jer svi znamo da su oni koji se izjasnjavaju kao bosanci u bih manjina i da ih ima svega 5% i nisu ni ustavna kategorija, sto znaci da ti prakticno zelis da citava bih pripadne onima koji cine svega 5% stanovnistva bih. Shvatas li sad koliko je to glupo? Osim toga, cisto sumnjam da se ti licno izjasnjavas kao bosanac, prije bih rekao da si bosnjak koji prodaje tipicnu maglu pripadnicima druga 2 konstitutivna naroda o unitarnoj kalajevoj bih, sto se ogleda i u nazivu jezika kao bosanski, jer je to upravo kalajeva ideja kako bi se srpsko stanovnistvo sa ove strane drine odvojilo od srba sa one strane. Nije proslo tada, nece ni danas.

@hrkljus za @bosna bosancima

U istom tom djelu ilije garasanina, na potpuno isti nacin spominje i dalmatince, slavonce, crnogorce i druge, kao stanovnike odredjenih geografskih oblasti na kojima zive srbi ili mislis da su slavonci i dalmatinci takodjer poseban narod? A bosnjak je samo arhaicni naziv za stanovnika bosne, nista vise. On nikada nigdje tu ili bile gdje drugo bosnjake nije nazvao posebnim narodom, kao sto vi danasnje bosnje tvrdite. Uhvatili ste se jedne recenice koju ste izvukli iz konteksta i sada mislite da ste pametni. Ja znam da vi niste navikli da citate knjige, ali ovu ces morati procitati od pocetka do kraja, pa cemo onda pricati ako uopste skontas o cemu se tu radi. Javi kad procitas.

Bosna Bosancima

Srbizacija je proces kulturne i nacionalne asimilacije nesrpskog življa od strane Srba. Ona se sastoji u preuzimanju bitnih obeležja srpske nacije, kao što su srpsko ime, srpski jezik i srpska pravoslavna veroispovest. Posrbljavanje je u osnovi spontan asimilacijski proces koji je od nastanka Kneževine Srbije zahvatao manjinske narode u njenim granicama (Bugare, Vlahe, Cincare, Albance). U pojedinim periodima srpske istorije (npr. u Kraljevini Jugoslaviji), srbizacija bila planski sprovođena na nivou državne politike, zabranom upotrebe jezika i negiranjem identiteta pojedinih nacija.[2] Srpski političari su početkom 20. veka smatrali da je Srbija u stanju da asimiluje tuđe narodne mase koje preovlađuju preko njene južne granice. Američki autor Stephen Suleyman Schwartz smatra da u korenu srbizacije leži uverenje da su svi Južni Sloveni (npr. Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci i Makedonci), u svojoj suštini Srbi. Neposredno po priključenju oblasti vardarske Makedonije Kraljevini Srbiji, Makedonski Sloveni su bili suočeni sa politikom prisilne srbizacije. Prema Izveštaju međunarodne komisije, u Makedoniji su Srbe u početku dočekali kao oslobodioce, ali se odnos ubrzo promenio[8]. Srpske vlasti su odmah pristupile zatvaranju škola i njihovom pretvaranju u kasarne. Učiteljima je rečeno da ostaju bez posla ukoliko odbiju da uče na srpskom. Oni koji su se izjašnjavali kao Bugari bili su maltretirani, deportovani u Bugarsku ili zatvarani Vršen je pritisak i na bugarske sveštenike, pa i na episkope, da promene jezik bogosluženja i da prihvate srpske crkvene vlasti. Po priključenju Kosova Kraljevini Srbiji (kasnije Kraljevini SHS), Kosovski Albanci su bili suočeni sa politikom prisilne srbizacije, koja se ogledala u zabrani korišćenja albanskog jezika, pokrštavanju, kolonizaciji i etničkom čišćenju. Vlasti su mislile da će asimilovati albansku decu i omladinu tako što će im dozvoliti školovanje isključivo na srpskom jeziku. Srpski istoričar Ilarion Ruvarac spominje posrbljene Vlahe u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka. Engleski novinar Noel Malkolm smatra da su tokom istorije mnogi Vlasi Bosne i Hercegovine asimilovani u srpsku populaciju putem pripadnosti srpskoj pravoslavnoj crkvi.[36] Sličan proces se dogodio i sa delom pravoslavnog vlaškog stanovništva u Hrvatskoj.

@bosna bosancima

Ne postoji nikakva srbizacija, nego cisto budjenje nacionalne svijesti kod srpskog naroda, kojem je vjekovima na ovom zivotnom prostoru bilo zabranjeno da se izjasnjava kao srpski od strane okupatora, bilo turaka ili austrijanaca. Okupatori su to radili po principu zavadi pa vladaj, izmisljajuci nove politicke narode prvo po principu razlicite vjeroispovjesti, a onda i po drugim principima baziranih na jos manjim razlikama unutar samog srpskog naroda. To su radili jer su znali da ako je jedan narod kompaktan i nedjeljiv, onda ce lako moci dizati bune i ustanke protiv okupatora, a ako to nije, ako je iscjepkan na vise razlicitih, zavadjenih dijelova, onda ce i njihova vladavina biti laksa i duza. Prema tome, nacertanije nije nista drugo nego plan ujedinjavanja potlacenog srpskog naroda nakon oslobodjenja od oba okupatora, koji je bio potpuno isti kao bilo gdje u evropi npr. u danasnjoj italiji ili njemackoj, ciji su narodi do 19. vijeka bili razjedinjeni. A sto se tice asimilacije, mislis da talijani i nijemci nisu vrsili asimilaciju prilikom kreiranja svoje drzave? Sta mislis ko je asimilirao 6 miliona luzickih srba, od kojih je danas ostalo svega 500 hiljada? I ta asimilacija se nastavlja danas na dobrovoljnoj bazi, jer svojim odlaskom u njemacku ljudi sa ovih prostora prihvataju radije da budu nijemci nego ono sto jesu, ako ne oni onda njihova djeca, iz cisto ekonomskih razloga, samo sto si ti glup da bi to mogao vidjeti. Drugim rijecima i dalje prodaju svoj identitet zarad vlastite koristi, kao sto su to tvoji preci radili pod osmanlijama. A to sto ovde navodis brojne strane autore, cije zemlje i danas vrse asimilaciju a druge optuzuju za istu, samo govori koliko ste vi bosnje i dalje nesvjesni svog identiteta i dalje se oslanjate na strane okupatore i njihovu propagandu u ostvarivanju vasih kratkorocnih ciljeva, na stetu srpskog naroda, a na duge staze ne vidite da time postajete zrtve njihove asimilacije. Je li ti sad jasno koliko si glup, wannabe svabo?

hrkljus opet

e moj Konstantine...

hrkljus za Konstantina

nisi skont´o? Evo ti nesto lakse: e moj Jovane Dereticu...!

@hrkljus za konstantina

Ja ne citam misli, posebno ne onih nepismenih bosnja iz viceva. Kakve veze dereticeve gluposti imaju sa cinjenicama koje sam ti napisao? To se zove istorija, a ne mit. Istorija koju tvoj izmisljeni kukavicki narod nema, niti ce je ikad imati, vec mu preostaje samo da zavidi srbima i radi sve protiv njih, ne bi li vas konacno neki okupator priznao za narod.

/ Najnovije