Pod lupom smo FIFA-e, incident u meču s Belgijom može nas skupo koštati

AA
Pod lupom smo FIFA-e, incident u meču s Belgijom može nas skupo koštati
Foto: AA / Jasmin Baković
Fudbalska reprezentacija Belgije u subotu u Sarajevu imat će podršku 400 navijača, za koje će Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (FS BiH) organizovati fan zonu.

 ”Fan zona za navijače Belgije bit će u subotu u blizini hotela 'Bristol', odakle će pod policijskom pratnjom biti prebačeni na stadion 'Grbavica'. Na stadionu će biti u odvojenom preuređenom boksu za gostujuće navijače na dijelu sjeverne tribine”, rekao je Jasmin Baković, generalni sekretar FS BiH.

Čelnici FS BiH u proteklih nekoliko dana održali su sastanke sa policijskim službenicima kako bi izradili poseban sigurnosni plan za utakmicu, koju je Svjetska fudbalska asocijacija (FIFA) ocijenila ”visokorizičnom”.

”Radi incidenata koji su se desili u junu u Zenici poslije meča sa Grčkom FIFA nas je kaznila, pa između ostalog zbog toga sa Belgijom igramo na Grbavici. Imajući u vidu složenost i značaj i visoki rizik utakmice preduzete su sve mjere saradnje sa policijskim strukturama i vjerujemo da će sve proći u najboljem redu”, istakao je Baković, te dodao:

”Posebno apelujemo na naše navijače, obzirom da smo pod lupom FIFA-e i da će utakmicu pratiti njihov specijalni oficir za sigurnost. Molimo sve naše navijače da navijaju fer i sportski, odnosno da iskažu poštovanje prema gostujućim navijačima i igračima, te službenim licima meča. Pod monitoringom smo i najmanji incident može nas skupo koštati.”

Baković kaže i da se na stadionu Grbavica vrše finalne pripreme, tj. da će stadion biti u zadovoljavajućem stanju za veliku utakmicu.

”U saradnji sa FK Željezničar sve smo uradili što su od nas tražili iz FIFA-e, što je zvanično potvrđeno prilikom prošlosedmične posjete inspektora Nebojše Ivkovića. Ostaju finese i naravno pobjeda naših reprezentativaca nad Belgijom, u koju svi vjerujemo i koja će nam otvoriti vrata plasmana u doigravanje za Svjetsko prvenstvo”, kazao je Baković.

Utakmica devetog kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Rusija 2018 između BiH i Belgije igrat će se u subotu, 7. oktobra, od 18 sati na stadionu Grbavica u Sarajevu.

Reprezentativcima BiH za plasman u baraž za SP potrebna je pobjeda, ali i trijumf tri dana kasnije u Talinu nad Estonijom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije