Počelo suđenje Messiju

Anadolija
Počelo suđenje Messiju
U Španiji je počelo suđenje Lionelu Messiju, fudbaleru Barcelone i reprezentativcu Argentine, za utaju poreza.

Lionel Messi i njegov otac Jorge, koji upravlja njegovim finansijama, optuženi su da su u periodu od 2007. do 2009. godine utajili i time prevarili državu Španiju za više od četiri miliona eura. Vlasti tvrde da su koristili poreske rajeve u Belizeu i Urugvaju kako bi sakrili pravu sliku o visini zarade, prenose britanski mediji.

Španska porezna agencija traži oštre novčane i zatvorske kazne. S druge strane, dvojac Messi opovrgava sve optužbe. Očekuje se da će suđenje trajati tri dana, a Lionel bi se na sudu trebao pojaviti u četvrtak.

Prihodi se odnose na Messijeve sponzorske ugovore s mnogim svjetskim kompanijama, među kojima Danone, Adidas, Banco Sabadell, Pepsi... Messijevi advokati tvrde da „igrač nikada nije posvetio ni minutu svog vremena čitanju, proučavanju i analiziranju tih ugovora“.

Viši sud u Barceloni je u junu 2015. godine donio presudu da fudbalskoj zvijezdi ne treba odobriti imunitet zato što nije znao šta se dešava s njegovim finansijama, kojima je djelimično upravljao njegov otac Jorge.

Messi i njegov otac su 2013. godine obavili „korektivno plaćanje“ od pet miliona eura kojim su izmirili poreske obaveze i pristigle kamate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije