Počela sjednica Izvršnog odbora FS BiH: Bira se novi selektor, Kodro ili Osim

Anadolija
Počela sjednica Izvršnog odbora FS BiH: Bira se novi selektor, Kodro ili Osim
Sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH (FS BiH), na kojoj bi ”A” reprezentacija trebala dobiti novog selektora, počela je danas u podne u Trening centru FS BiH u Zenici.

Članovi ”fudbalske vlade” BiH nalaze se pred donošenjem veoma važne odluke, jer je bh. tim nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, pomalo neočekivano propustio priliku da zaigra na EURO 2016, na kojem su prvi put nastupile 24 reprezentacije, a zatim i na Mundijalu koji će se sljedećeg ljeta održati u Rusiji.

S obzirom da je selektoru Mehmedu Baždareviću s posljednjom kvalifikacionom utakmicom za SP protiv Estonije u Tallinnu istekao ugovor rukovodstvo Saveza odlučilo je potražiti njegovu zamjenu. Istina, niko u startu nije odbacio mogućnost da i Baždarević dobije novu šansu, ali to je malo vjerovatno, jer s njim u periodu od posljednje sjednice IO 19. oktobra do danas niko nije obavio razgovor. Tada je IO formirao Stručnu komisiju u kojoj su Ivica Osim, Sead Kajtaz, Duško Bajević i Zvjezdan Misimović i zadužio je da odabere kandidate za novog selektora i s njima obavi razgovore.

Zvanično komisija je razgovarala sa Amarom Osim i Mehom Kodrom, pa bi logično bilo da će danas IO-u predložiti jednog od ove dvojice trenera za selektora bh. nacionalnog tima. No, tokom “predizborne kampanje“ spominjala su se i mnoga druga imena, a najviše Robert Prosinečki i Slavoljub Muslin. Ipak, obojica su se javno zahvalili na tome što su među mogućim kandidatima, ali i istakli da u ovom trenutku nisu zainteresovani za preuzimanje reprezentacije BiH.

Dakle, ako se nešto drastično ne promijeni tokom današnje sjednice Izvršnog odbora N/FS BiH Osim ili Kodro trebali bi biti imenovani za selektora. Prema nezvaničnim informacijama, u blagoj prednosti uoči sjednice bio je Kodro, koji je već sjedio na klupi BiH 2008. godine, ali je veoma brzo smijenjen zbog spora s tadašnjim rukovodstvom Saveza.

Nekada proslavljeni bh. fudbaler, koji je na vrhuncu karijere igrao za Barcelonu, trenutno je trener švajcarskog drugoligaša Servetta. Tokom trenerske karijere radio je i u Real Sociedadu, a vodio je još Fudbalski klub Sarajevo.

Osim je najveće trenerske uspjehe ostvario sa Željezničarom s kojim je osvojio pet titula šampiona BiH, četiri Kupa i jedan Superkup. Radio je još u japanskom JEF Unitedu i katarskom Al Kharaitiyatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije