Inicijativa SAD-a: BiH bi naredne godine mogla igrati Svjetsko prvenstvo luzera

E. H.
Inicijativa SAD-a: BiH bi naredne godine mogla igrati Svjetsko prvenstvo luzera
Ugledne i velike reprezentacije koje se nisu uspjele plasirati na Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. u Rusiji uskoro bi mogle zaigrati na novom, neobičnom svjetskom takmičenju, takozvanom prvenstvu najvećih luzera.

Riječ je o inicijativi Nogometnog saveza Sjedinjenih američkih država, kojom bi se pomoglo nogometnim savezima država koje se nisu plasirale na Mundijal da jednostavno ne sjede kod kuće i gledaju prvenstvo, nego da i sami igraju jedno jedinstveno takmičenje na kojem bi mogli zaraditi i nešto novca, saopćeno je iz Soccer United Marketinga.

Kako su istaknuli, realizacija ovog projekta već je počela i američki savez kontaktirao je s nekim od drugih velikih saveza, kako bi dobili informacije da li su oni zainteresirani za takvo takmičenje.

Navedeno je i to da su glavni kandidati za Svjetsko prvenstvo najvećih luzera Italija, Holandija, Čile i Gana, koje bi igrale turnir ili seriju utakmica širom SAD-a prije početka Svjetskog prvenstva, a postoji mogućnost da tamo nastupi i selekcija BiH.

"Nismo upoznati s takvim prvenstvom i trenutno jedini dogovori s američkim nogometnim savezom jeste utakmica koju selekcije SAD-a i BiH igraju u janura. Još uvijek ne znamo za takvu inicijativu niti da ona postoji", kazali su za Radiosarajevo.ba kratko iz Nogometnog saveza BiH.

U pojašnjenju samog turnira, iz američkog saveza objašnjavaju da bi se on igrao prema sistemu nacionalne američke košarkaške lige za koledže (NCAA), te bi na njemu nastupalo 16 reprezentacija, odnosno pola od broja učesnika Svjetskog prvenstva.

Šest reprezentacija bilo bi automatski delegirano na ovaj turnir, kao najbolje reprezentacije pojedinih kontinentalnih kvalifikacija, dok bi ostatak reprezentacija bio izabran prema ocjenama komiteta ovog prvenstva u odnosu na jačinu, broj bodova u kvalifikacijama i slično.

Također, napravljena je i prva projekcija ovog turnira, te bi prema njoj BiH bila plasirana u Grupi B:

  • Grupa A: Italija, SAD, Gana, Slovačka
  • Grupa B: Chile, Irska, Bosna i Hercegovina, Kongo DR
  • Grupa C: Holandija, Australija, Ekvador, Novi Zeland
  • Grupa D: Paravaj, Obala Slonovače, Wales, Sjeverna Irska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije