Plavi dom Želje i Manijaka: Dolina ćupova danas slavi 65. rođendan

Radiosarajevo.ba
Plavi dom Želje i Manijaka: Dolina ćupova danas slavi 65. rođendan
Foto: Radiosarajevo.ba / Stadion Grbavica

Dom jedne od od najljepših sportskih priča glavnog grada Bosne i Hercegovine, one plava koja se nalazi na adresi Zvornička 27, zove se stadion Grbavica, koji danas slavi 65. rođendan.

Fudbalski klub Željezničar, koji je osnovan 1921. godine, u početku je svoje utakmice igrao na raznim terenima u Sarajevu, a dvadesetak godina kasnije rodila se potreba za vlastitim stadionom. Članovi Radničkog sportskog društva Željezničar su 1949. godine pokrenuli radnu akciju - gradnju stadiona u sarajevskom naselju Grbavica, po kojem je i dobio ime.

Radovi su završeni četiri godine kasnije. Stadion je imao samo jednu tribinu i to zapadnu (drvenu), koja je prenesena sa stadiona 6. april. Također je postavljena atletska staza.

Stadion je otvoren na današnji dan, 13. septembra 1953. godine. U prvoj zvaničnoj utakmici, prilikom otvaranja, Željezničar je savladao Šibenik sa 4:1.

Veliko renoviranje stadion je doživio početkom sedamdesetih godina kada je uklonjena atletska staza, te napravljena istočna i južna tribina, kao i reflektori.

Sjeverna tribina izgrađena je tek nakon historijske utakmice Željezničara i Videotona u polufinalu Kupa UEFA-e 1985. godine.

Željin stadion teško je oštećen tokom rata. Dom hiljada plavih navijača agresorske granate zapalile su 4. marta 1992. Tom prilikom u potpunosti je izgorjela zapadna tribina, a sa njom je uništeno i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a ostala drugim klubovima Sportskog društva Željezničar. Ostatak stadiona, reflektori krov sjeverne tribine su također uništeni.

Po završetku rata, stadion je obnovljen, a 2. maja 1996. godine na njemu je odigrana prva utakmica nakon rata između Željezničara i Sarajeva.

Stolice na stadion su postavljene 2004. godine, a reflektori su obnovljeni tek 2009. godine. Prvu utakmicu pod svjetlima reflektora, nakon 17 godina, na stadionu Grbavica Plavi su odigrali protiv Zrinjskog.

A, onda je došla nova faza obnove, u kojoj su zdušno učestvovali navijači. Izgrađena je istočna tribina, postavljen novi travnjak, a trenutno su u toku radovi na montiranju novih klupa za rezervne igrače, radovi na asfaltiranju platoa ispod južne tribine, postavke platforme za kamere na istočnoj tribini, dok su okončani radovi na postavljanju “panik” rasvjete, asfaltirani su prolazi za hitna i vatrogasna vozila, što su bili zahtjevi UEFA-e koji moraju biti ispunjeni prije utakmice između reprezentacija BiH i Sjeverne Irske koja se igra 15. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije