FS BiH / Pilav: Kad će u BiH biti uvedena VAR tehnologija

19. 04. 2019. u 08:24:00 Anadolija

Shares: 73

Delegacija Fudbalskog saveza BiH, koju je predvodio Elmir Pilav, direktor Odjela za sportska pitanja FS BiH, nedavno je boravila u službenoj posjeti Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) u Zagrebu, kako bi se upoznala sa procedurom uvođenja VAR tehnologije na stadionima, što će u Hrvatskoj biti učinjeno od naredne sezone. 

”Upoznati smo sa načinom, kao i tehničkim procedurama uvođenja VAR tehnologije, ali i finansija potrebnim za tako nešto na našim stadionima. U narednom periodu radit ćemo na realizaciji ovog projekta. Međutim, u ovom momentu ovo je itekako zahtjevno za N/FS BiH, obzirom na značajnije prioritete u našem fudbalu”, kazao je Pilav. 

Izvršena je analiza prvog dijela proljetne polusezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, te smo ukazali sudijama na određene greške koje su pravili u dosadašnjem toku šampionata, rekao je Pilav.

Kontrolni seminar za sudije i asistente suđenja Premijer lige BiH održan je jučer u prostorijama N/FS BiH u Sarajevu.

”To je redovan seminar koji nam propisuje Sudijska konvencija Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA). Trebamo ih imati četiri tokom sezone, kako bi, što je više moguće, pospješili suđenje na utakmicama našeg državnog prvenstva. Poseban akcent kod sudija stavili smo na ujednačavanju kriterija kod procjene prekršaja. Razgovarali smo i o primjeni pravila kada se igra rukom, jer je tu bilo nekoliko grešaka u dosadašnjem toku sezone. Od arbitara je zatraženo da maksimalno spremni i koncentrisani budu na mečevima u finišu šampionata”, istakao Pilav, dodavši da su sudije odradile i fitnes test u Sportskom centru ”Vistafon” u Sarajevu. 

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA