Ovo je 10 najvažnijih stvari koje trebate znati o utakmici BiH – Ukrajina

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je 10 najvažnijih stvari koje trebate znati o utakmici BiH – Ukrajina
Foto: N/FSBiH / Fudbalska reprezentacija BiH

BiH i Ukrajina večeras od 20:45 sati u Zenici na Bilinom polju igraju duel polufinala baraža za Europsko prvenstvo.

U nastavku vam donosimo najvažnije stvari koje trebati znati o večerašnjem susretu.

Drugi međusobni duel

Bosna i Hercegovina i Ukrajina su do sada odigrali dvije utakmice, obje 2021. godine. U Lvivu je bilo 1:1, a u Zenici 2:0 za Ukrajince.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Pobjednik ide u finale baraža za EURO

Pobjednik večerašnjeg duela izborit će finale baraža za EURO. Pobjednik će igrati protiv boljeg iz duela Island – Izrael. U slučaju da BiH eliminiše Ukrajinu, susret sa Islandom/Izraelom igra se na Grbavici 26. marta.

Stadion Bilino polje rasprodat

Utakmica se igra na stadionu Bilino polje. Ulaznice za utakmicu su rasprodane u rekordnom roku i Zmajeve očekuje pun stadion i paklena atmosfera. Goste će bodriti 700 navijača.

/ Anketa

Mogu li Zmajevi proći Ukrajinu i otići na EURO 2024 u Njemačku?
Rezultati

Nijemac sudi utakmicu

UEFA je odlučila kako će Felix Zwayer (42) iz Berlina suditi BiH – Ukrajina. Za BiH Zwayer je ostao u lijepom sjećanju, sudio je duel Litvanija – BiH.

Ukrajina bolje rangirana i znatno skuplja

Reprezentacija Ukrajine trenutno je 24. na FIFA rang listi, dok je BiH na 71. mjestu. Ukrajinci su prema protalu Transfermarkt vrijedni 341,50 miliona eura, a naša reprezentacija je procijenjena na 119,85 miliona eura.

Zinchenko najskuplji fudbaler na terenu

Oleksandr Zinchenko je večerašnji najskuplji igrač. On na Transfermarktu vrijedi 42 miliona eura. U redovima BiH dva najskuplja igrača su Ermedin Demirović i Amar Dedić sa po 20 miliona eura.

BiH – Ukrajina direktno prenosi 30 TV kanala

Duel će u BiH prenositi BHT1, a prema raspoloživim podacima putem satelitskih i internet platformi širom svijeta će utakmicu prenositi 30 kanala. Također možete pratiti uživo tekstualni prijenos na portalu RadioSarajevo.

Zmajevi imaju 4 igrača u ligama petice

Reprezentacija BiH ima četiri igrača u ligama petice. To su Anel Ahmedhodžić, Sead Kolašinac, Denis Huseinbašić i Ermedin Demirović.

Ukrajina ih ima devet, Andriy Lunin (Real Madrid), Ilya Zabarnyi (Bournemouth), Oleksandr Zinchenko (Arsenal), Vitaliy Mykolenko (Everton), Ruslan Malinovsky (Genoa), Mykhaylo Mudryk (Chelsea), Viktor Tsygankov (Girona), Artem Dovbyk (Girona), Roman Yeremchuk (Valencia).

Iz Ukrajine puno hvale o BiH: 'Očekujem jako tešku utakmicu. Neće biti lako'

Iz Ukrajine puno hvale o BiH: 'Očekujem jako tešku utakmicu. Neće biti lako'

Selektori igrali zajedno, Rebrov ima više iskustva

Zanimljivo da su selektori dijelili svlačionicu u Rubinu 2008. godine. Savo Milošević je nakon igračke karijere nastavio svoj fudbaski put kao savjetnik FS Crne Gore. Potom je bio direktor fudbala u FS Srbije, a potom i potpredsjednik ovog saveza. Trenersku karijeru počinje 2019. godine kada je preuzeo Partizan i Crnobele je vodio godinu i pol. Potom je pola godine bio trener Olimpije. BiH je vodio na četiri meča.

Rebrov je odmah po okončanju igračkog puta krenuo u trenerske vode. Radio je kao asistent u Dynamo Kiev II i reprezentaciji Ukrajine kao pomoćnik. Samostalni posao počinje 2014. na klupi Dynamo Kieva. Zatim je vodio Al-Ahli, Ferencvaroš, Al-Ain. Ukrajinu je predvodio na osam utakmica.

Ukrajina u boljoj formi

BiH je u zadnjih pet utakmica jednom pobjedila i četiri puta izgubila. Ukrajinci u zadnjih pet susreta imaju tri trijumfa, remi i poraz. U Kvalifikacijama su završili na trećem mjestu sa istim brojem bodova kao i drugoplasirana Italija, prenosi Reprezentacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije