Iz Ukrajine puno hvale o BiH: 'Očekujem jako tešku utakmicu. Neće biti lako'

1
Radiosarajevo.ba
Iz Ukrajine puno hvale o BiH: 'Očekujem jako tešku utakmicu. Neće biti lako'
Foto: Damir Hajdarpašić / Reprezentacija.ba / Posljednji trening Zmajeva pred Ukrajinu

Ukrajinska sportska novinarka Tribuna.com Irina Koziupa u intervju za MeridianSportBH govorila je o očekivanjima u Ukrajini vezanim za utakmicu baraža za Evropsko prvenstvo protiv Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina dočekuje danas, 21. marta Ukrajinu od 20:45 u Zenici, u utakmici polufinala baraža za Evropsko prvenstvo. Ipak, nažalost sport još uvijek nije tema broj jedan u Ukrajini. Irina nam je u uvodu razgovora objasnila težinu situacije s kojom se svakodnevno nose.

"Kao što znate, u Ukrajini je rat i nije lako nikome ovdje. Prije samo sat vremena moj momak je otišao u vojsku. Da budem iskrena, veliki je stres na nama, meni i porodici", počela je razgovor Irina Koziupa.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Ipak, pored svega atmosfera u nacionalnom timu je na visokom nivou. Dolaskom Andreja Ševčenka na čelo Fudbalskog saveza Ukrajine, mnogi problemi su postali prošlost.

"Ako govorimo o atmosferi u našoj reprezentaciji i fudbalu, odlična je i optimistična. Sve je povezano sa Andrejom Ševčenkom, koji je najveća legenda našeg fudbala. Na startu godine postao je predsjednik ukrajinske fudbalske federacije. Pokrenuo je novu stranicu ukrajinskog fudbala. Njegov prethodnik je bio otpužen za korupciju i proveo je 8 mjeseci i 11 dana pred sudom. Tokom tog vremena bio je predsjednik, ali možete zamisliti da nije bilo lako kada vas optuže za to. Sve to vrijeme proveo je u pritvoru, čekajući odluku.

Historijska prilika za Zmajeve: Ukrajina prva prepreka ka dugo priželjkivanom EP-u

Historijska prilika za Zmajeve: Ukrajina prva prepreka ka dugo priželjkivanom EP-u

Kada je Švečenko izabran, ukrajinski fudbal je dobio nove planove i strategiju. Nije bilo lako, pošto reprezentacija ne može igrati u našoj zemlji. Mnogo je izazova. Sada imamo vjerovatno jednu od najboljih generacija. Mnogo je mladih, talentovanih fudbalera koji igraju u velikim klubovima. Kao primjer, imamo mnogo nedoumica oko sastava jer je nekoliko dobrih igrača na istim pozicijama. Pitanje je ko će biti golman. Imamo Lunina, golmana Real Madrida, Andreja Trubina koji je u Benfici. Selektor Sergej Rebrov je jedan od najboljih trenera naših.

On i Ševčenko su bili ikonski duet u Kijevu. U sezoni 1999. godine došli su do polufinala Lige šampiona. Sada su ponovo zajedno, samo što je jedan kao selektor, a Ševčenko predsjednik Saveza. Svi su optimistični u vezi njih. Za igrače, odlazak na EURO je velika prilika, posebno za mlade igrače koji još igraju za ukrajinske klubove. Igrači su jako motivisani da ostvare plasman na EURO i donesu radosti narodu u ovom teškom vremenu”, nastavila je Irina.

U Ukrajini su pored svega svjesni da su očekivanja u Bosni i Hercegovini velika, te da navijači nisu zadovoljni rezultatima nacionalnog tima. 

"Mogu da razumijem da nije sve sjajno u bosanskohercegovačkom fudbalu. Čitali smo mnogo tekstova o tome, historiji države. Veoma mi je žao što ne mogu posjetiti utakmicu, jer bih voljela posjetiti Vašu državu. Moje kolege koje su bile u prošlom meču naših timova, impresionirani su prirodom Bosne i Hercegovine. Svi su rekli da su hrana i kafa nevjerovatni", kazala je Koziupa i dodala:

/ Anketa

Mogu li Zmajevi proći Ukrajinu i otići na EURO 2024 u Njemačku?
Rezultati

"Nadam se da ću u budućnosti imati tu priliku. Znamo i za utakmicu sa Rusijom koja je otkazana jer su najbolji igrači odbili igrati. Ovom prilikom, htjela bih zahvaliti igračima i navijačima koji su na to uticali, jer to znači puno nama. Želim puno sreće Bosni i Hercegovini u svim utakmicama, osim ove protiv Ukrajine (smijeh), jer nam stvarno znači mnogo".

Ukrajinci su svjesni svoje uloge favorita u Zenici, ali i težine zadatka koji ih čeka na "Bilinom polju".

“Mislim da duboko negdje prihvatamo ulogu favorita, ali što se tiče javnosti, igrača i selektora, oni su puni poštovanja. Rekli su da moramo da gledamo sebe, da igramo protiv jakog tima. Nisam čula komentare od njih da smo favoriti. Većina njih je koncentrisana na pripreme i ne pričaju previše. Ako navijačima daš takve izjave, moraš da odgovaraš za njih. Neće biti lako, naprotiv. Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir. U jednoj utakmici svašta se može dogoditi. Znamo da imamo dobru generaciju, dobrog trenera, ali u jednoj utakmici može biti svega. Ja očekujem jako tešku utakmicu protiv Bosne i Hercegovine, možemo se sjetiti kako je bilo protiv Sjeverne Makedonije. Tek u drugom poluvremenu smo se vratili i pobijedili. Nije bilo lako”, kaže Irina.

Očekivanja od ove utakmice u Ukrajini su velika. Jedna od najboljih generacija Ukrajine ostala je bez Mundijala, pa se nadaju da se to neće ponoviti i sa Evropskim prvenstvom.

Nekadašnji Zmaj vjeruje u naš tim: 'Valjda nam se vrati za sve prethodne baraže'

Nekadašnji Zmaj vjeruje u naš tim: 'Valjda nam se vrati za sve prethodne baraže'

"Očekujemo jako puno. Kada imate takve ljude u timu i Upravi, biće veliko razočarenje ako ne uspijemo. Ljudi su optimistični, ali možemo se sjetiti prethodnih kvalifikacija za Mundijal. Sjajna utakmica protiv Škotske, ali onda utakmica protiv Velsa i sve je odlučio jedan gol. Imali smo šansu otići na Svjetsko prvenstvo. Historijski, jako je teško nama u baražima. Samo jednom smo uspjeli – za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Dobra je prilika da okrenemo tradiciju, ali vidjet ćemo šta će biti. Druga utakmica nam je uvijek veliki izazov", priča novinarka Tribuna.

Pobjednik duela Bosna i Hercegovina – Ukrajina igraće protiv boljeg iz duela Izrael – Island u finalu baraža za EURO.

"Nakon ove utakmice, vidjet ćemo ko će biti protivnik. Ako prođemo naravno do te faze. S jedne strane izgleda kao jednostavan zadatak. Pobijedi dvije utakmice i bićeš na EURU. Ako gledamo malo bliže, jako je teško i može biti iznenađenja. Ne želim pričati o političkim igrama, ali i Čeferin je rekao da ako Izrael i Ukrajina odu na Euro, može biti sigurnosnih izazova. Izgleda kao da ne žele dodatne probleme na velikim događajima. Ako jedna od država u sred rata predstavlja sebe na Euru. Biće fokus na sudijama, uvijek neke stvari na drugim nivoima, mnogo priča", govori Irina.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine i Ukrajine imaju mnogo povezanosti, o čemu nam je govorila i sagovornica iz Ukrajine.

"Prva asocijacija na tim Bosne i Hercegovine je Edin Džeko. Prava legenda, veliki igrač. Ne znam ga lično, ali izgleda mi kao sjajna osoba. Svi znaju priču da mu je Ševčenko bio idol. Mijenjali su dresove. Savo Milošević je igrao sa Rebrovim u Rubinu. Mnogo je konekcija između nas. Biće veliko razočarenje ako ne odemo na Euro, ali poštovanje prema Bosni i Hercegovini… Znamo da neće biti lako u gostima sutra. I igrači Bosne i Hercegovine su motivisani da usreće navijače u teškim vremenima, da odu na Euro. Vidjet ćemo šta će biti", zaključila je Irina Koziupa.

Utakmica u Zenici nosi velika očekivanja, ali i izazove za obje selekcije, a samo je prvi korak do Evropskog prvenstva. Savo Milošević će imati težak zadatak, vjerovatno najteži u svojoj trenerskoj karijeri, a kako će ga položiti, vidjet ćemo na "Bilinom polju", piše SCsport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije