Ova dva čovjeka su heroji cijele Turske: 'Vraćamo se, nema utakmice'

0
Radiosarajevo.ba
Ova dva čovjeka su heroji cijele Turske: 'Vraćamo se, nema utakmice'
Foto: X.com / Ali Koc i Dursun Ozbek

Fenerbahce i Galatasaray su u Rijadu u petak, 29. decembra, trebali odigrati finalnu utakmicu Superkupa Turske. Susret je odgođen zajedničkom odlukom čelnika dva kluba.

Predsjednici Fenerbahcea i Galatasaraya Ali Koc i Dursun Ozbek na ovaj potez su se odlučili nakon što su saudijske vlasti izrekle niz zabrana igračima uoči odigravanja utakmice. U Turskoj ih smatraju herojima.

Utakmica u Rijadu se trebala igrati na godišnjicu osnivanja Republike Turske.

Novi nemiri: Deseci uhapšeni tokom protesta u američkim kampusima

Novi nemiri: Deseci uhapšeni tokom protesta u američkim kampusima

Plan je bio da igrači na teren izađu u majicama sa likom osnivača države Mustafe Kemala Ataturka i transparentom: ‘Mir u kući, mir u svijetu‘.

Saudijske vlasti nisu dozvolile ni to niti intoniranje turske himne prije meča, što je predsjednike Fenerbahcea i Galatasaraya prilično iznerviralo.

Nakon kriznih sastanaka koji su uslijedili između čelnika dva kluba, predsjednika Nogometnog saveza Turske te organizatora i predstavnika vlasti, donijeta je odluka o odgađanju utakmice i povratku u Tursku.

Nakon sastanka, predsjednici klubova Ali Koc i Dursun Ozbek izašli su iz hotela i obratili se kratkim porukama okupljenim medijima.

Njihovo pojavljivanje izazvalo je oduševljenje manje grupe navijača koji su se okupili u Rijadu, ali i velikog broja fanova na društvenim mrežama koji slave ove poteze. Navijači Fenerbahčea i Galatasaraya sretni su jer su njihovi klubovi odbili igrati po saudijskim pravilima i proveli su svoju odluku do kraja, makar po cijenu otkazivanja utakmice

Predsjednik Fenerbahčea Ali Koc je poručio: "Ono što smo trebali uraditi, uradili smo i sve ima u saopćenju. Vraćamo se kući".

Kamere su zabilježile i vidnu frustraciju na licu Alija Koca, prvog čovjeka Fenerbahcea, nakon izlaska iz zgrade u kojoj se održavao sastanak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije