Otkrivamo kako je golman Sjeverne Irske dobivao signale gdje će penale pucati Zmajevi

1
A. S.
Otkrivamo kako je golman Sjeverne Irske dobivao signale gdje će penale pucati Zmajevi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izvođenje penala

Penali su uvijek lutrija. Njih, nakon 120 minuta, ne vole ni izvoditi ni oni koji ih pucaju "zavezanih očiju".

Zla kob penala i te lutrije zadesila je i nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine sinoć u meču sa Sjevernom Irskom.

Kada protivnika ne uspiješ nokautirati u 90 minuta igre, onda je glupo tražiti da će vas sreća pomaziti u produžetku ili kod penala.

Kada smo kod penala, otkrivamo jednu zanimljivost od sinoć sa Grbavice. 

Znamo da ima golmana koji neće oidbraniti nijedan penal, da se 100 puta bacaju na desnu ili lijevu stranu. Jednostavno, nisu rođeni za to, pa da i tokom utakmice spase tri, četiri sigurna gola. Kada dođu penali, tada im se noge "odsjeku" i ne mogu pogoditi na koju stranu se baciti.

Sjećamo se jednog razgovora sa golmanom. Branio je za reprezentaciju BiH, svojoj ekipi donosio titule, bodove sa vrućih gostovanja.

"Ma, ja ti ne znam braniti penale", priča on iskreno i nastavlja: Mogu braniti do sutra, a penal odbraniti jedino ako potrefim stranu ili me lopta pogodi - slučajno".

Sve ovo što pišemo o penalima je naša uvertira za "lutriju" od sinoć.

Mnogi nisu primjetili zanimljvost kod golmana gostiju Sjeverne Irske. Način na koji je Bailey Peacock-Farrell (inače brani za engleski Burnley, op.a.) branio penale. 

Bailey Peacock-Farrell nije neki golman za penale, ali je sretan da je iza sebe imao trenera golmana. Naime, taj trener golmana je kod izvođenja penala Zmajeva u rukama držao dvije fascikle - crvenu i žutu.

Kada su naši igrači išli prema penalu, taj trener golmana je dizao fasciklu i navjerovatno Bailey Peacock-Farrell je pogodio svaku stranu u koju će pucati naši igrači.

To dokazuje da su nas analizirali zaista dobro, te kako Džeko, Pjanić i Višća pucaju. Jedino kod Hotića nijednu fasciklu nije digao. Vjerovatno iz razloga što nije očekivao da će Hotić pucati penal.

Podsjetimo, Zmajevi su ispali sinoć nakon penala od Sjeverne Irske, a loši izvođači kod nas su bili Višća i Hajradinović, dok je kod gostiju promašio Washington.

Dovoljno, da Sjeverni Irci odu dalje, na megdan - Slovačkoj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije