Osim najavio novu evropsku avanturu Veleža: Bićemo oprezni, ali nećemo navaliti k'o 'sivonje'

1
Radiosarajevo.ba
Osim najavio novu evropsku avanturu Veleža: Bićemo oprezni, ali nećemo navaliti k'o 'sivonje'
Foto: FK Velež / Amar Osim, trener Veleža

U Plavom salonu stadiona Grbavica održana je konferencija za medije Fudbalskog kluba Velež.

Na njoj se javnosti obratio trener Amar Osim, koji je najavio sutrašnju utakmicu 2. pretkola Konferencijske lige protiv Hamrun Spartansa.

“Očekujemo dobar ambijent. Igramo i na boljem terenu nego u Posušju i očekujemo da ekipa pokaže sličan angažman kao što je to bio slučaj prošle godine u Evropi. Provlači se priča da pitanje prolaska trebamo riješiti u prvom meču, ali igra se dvomeč i vjerujem da će ta odluka pasti tek u drugoj utakmici”, rekao je na početku Osim, koji nije mnogo htio govoriti o tome koliko je čudno doći na Grbavicu kao trener ekipe koja se ne zove Željezničar.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

“To me pitajte kada bude neka prvenstvena utakmica. To mi sada nije bitno i nemam vremena da razmišljam o tome jer nas čeka važna utakmica. Ovdje se osjećam komotno i to je jedino što mogu reći. Nećemo danas o tome.”

Nermin Bise: Sretan vam 100. rođendan, naši Rođeni!

Nermin Bise: Sretan vam 100. rođendan, naši Rođeni!

Na pitanje o limitiranom broju stranaca u Premijer ligi BiH i situaciji sa “stranim” fudbalerima u ostalim klubovima koji se takmiče na evropskoj sceni, Osim je odgovorio:

“Većina klubova su iz Evropske unije i tamo stranci nisu stranci. Svaka liga ima svoja pravila, ali iznad tog pravila su pravila Evropske unije. Imaju oni i dovoljno domaćih igrača, a mi imamo po četiri stranca. S našim finansijskim mogućnostima i nismo u stanju dovoditi neke strance koji su daleko kvalitetniji. Dovodiš nekoga ko ima kvalitet više jer u suprotnom taj igrač samo uzima mjesto nekom domaćem mladom igraču.”

Priznao je da je analizu Hamrun Spartansa pravio samo na osnovu dvije utakmice protiv Alashkerta.

“Znamo Hamrun iz ove dvije utakmice protiv Alahskerta. To su i najrelevantnije utakmice, tako da, iskreno, nismo ni gledali utakmice koje su igrali prošle sezone. Ovo je svježe i ubjeđeni smo da će igrati u sličnom sastavu kao protiv Alashkerta”, istakao je Osim i najavio da neće biti previše promjena u sastavu:

Dragan Markovina: Kada plato pred stadionom Pod Bijelim Brijegom dobije ime po Veležu

Dragan Markovina: Kada plato pred stadionom Pod Bijelim Brijegom dobije ime po Veležu

“Sastav se neće bitno razlikovati od sastava iz Posušja. Politički odgovor (smijeh). Može to “bitno” biti dva, a i četrdedset posto. Nema logike da mijenjaš poslije te utakmice.”

Na pitanje kako će Velež sutra igrat i da li će biti oprezan na početku, te “osluškivati” protivnika, Osim je odgovorio:

“Mislim da to svi rade. Nećeš u prvih pet minuta navaliti k'o sivonja. Moramo biti dosta agresivniji nego što je to bio Alashkert. Oni su totalno zakazali u drugoj utakmici i Hamrun je to znao iskoristiti. Na agresiju, želju i htijenje, pozitivni bezobrazluk, uspjeli utakmicu okrenuti u svoju korist i proći dalje. Moramo biti agresivni.”

Smatra da će prednost Veleža biti što se meč igra na Grbavici.

“Nisu vjerovatno ni navikli igrati na većem stadionu jer se kod njih utakmice igraju na tri mala stadiona. Nisu ni navikli igrati u ambijentu gdje je sve protiv njih i to je razlog za optimizam”, istakao je Osim.

Potom je govorio i o šansama bh. timova da se domognu grupne faze Konferencijske lige.

“Lakše je izboriti grupnu fazu onome ko dođe iz Lige prvaka – šampionu države. Imaš lakši put. Nije se lako probiti kroz ovaj “main path”, bez obzira što nismo igrali prvo pretkolo. Kada pogledate te naše rivale i ove koje ima Zrinjski, vidjećete da je to lakši put. Nije nemoguće, naravno, ali realno je da šampion države ima najbolje šanse da se probije do kraja”, zaključio je Osim.

Utakmica Velež – Hamrun Spartans igra se u četvrtak od 20.30, a prijenos je na Areni Sport 1 BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije