Dragan Markovina: Kada plato pred stadionom Pod Bijelim Brijegom dobije ime po Veležu

0
Radiosarajevo.ba
Dragan Markovina: Kada plato pred stadionom Pod Bijelim Brijegom dobije ime po Veležu
Foto: Faruk Vele / Velež i Zrinjski, oktobar 2006.

Fudbalski klub Velež, klub slavne historije, danas, 26. juna 2022, obilježava svoj 100. rođendan.

Tim povodom, Red Army, legendarna navijačka grupa u noći sa subote na nedjelju, nešto iza ponoći, spektakularnim vatrometom iznad Starog mosta, ali širom Mostara, proslavila prvo stoljeće Rođenih.

Spektakl na nebu grada na Neretvi nikoga nije mogao ostaviti ravnodušnim i još jednom je naglasio ogromnu ljubav prema slavnom klubu koja živi u Mostaru, Hercegovini, ali i širom naše zemlje.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Vaha Halilhodžić: Velež je protjeran, bio je siroče, imam važnu poruku cijeloj BiH

Vaha Halilhodžić: Velež je protjeran, bio je siroče, imam važnu poruku cijeloj BiH

Značajan datum danas će biti obilježen nizom manifestacija.

Ovim značajnim povodom prenosimo poruku dr. Dragana Markovine, historičara, kolumniste i voditelja, koji je za portal Radiosarajevo.ba izdvojio:

"Klub je preživio, spasio i svoju baštinu, uzeo i taj prvi trofej u Bosni i Hercegovini i probudio duboko potisnute emocije kod mnogih koji to sebi nisu željeli priznati godinama. Napravio je, uostalom i novi stadion, koji već sada divno izgleda i ima autentičnu nogometnu atmosferu. Drugim riječima, uspio je nakon traume krenuti dalje. Teško i uz puno odricanja i neizvjesnosti na tom putu, ali ipak jeste. Stoga, imajući u vidu Veležovu ogromnu važnost za povijest grada u kojem je nastao i u kojem djeluje pa i organsku povezanost ljudi s njim, bilo bi lijepo kad ne bi bio samo san to da npr. onaj plato pred ulazom na Gradski stadion, ponese ime Fudbalskog kluba Velež ili da se barem onaj spomenik s fontanom na stadionu, s poginulim članovima kluba vrati u prvobitno stanje i značenje."

Bez takvih poteza, naveo je Markovina, za koje nažalost još uvijek treba hrabrosti, Mostar neće postati normalan grad, niti će nogometni rivali biti samo to, sportski suparnici.

"No, s tim ili bez toga, stota je godišnjica kluba kojeg je iznjedrila i sačuvala mostarska ulica i koji je gradio kulturu solidarnosti između radničkih klubova, danas gotovo zaboravljenu, u onoj istoj mjeri u kojoj su i radništvo i radnička kultura potisnuti iz javnosti kao da ih nikad nije ni bilo. Velež ju je spasio barem u grbu i za nadati se da će je držati u životu zauvijek, jer onima koji su ga osnivali i vodili klasno je uvijek bilo ispred nacionalnog“, zaključio je Markovina.

Velež i Zrinjski, oktobar 2006.
Foto: Faruk Vele: Velež i Zrinjski, oktobar 2006.

Večeras će u Narodnom pozorištu Mostar biti održana Svečana akademija povodom obilježavanja velikog zlatnog jubileja ovog kluba.

Meteorolozi u BiH izdali narandžasto upozorenje za narednu sedmicu!

Meteorolozi u BiH izdali narandžasto upozorenje za narednu sedmicu!

U okviru svečane akademije Fudbalskog kluba Velež Mostar premijerno će biti izvedena i pozorišna predstava pod nazivom Rođeni za vječnost posvećena prkosom, ljubavlju i ponosom protkanom stogodišnjem historijatu naših Rođenih.

"Iste večeri, nakon Svečane akademije, sve vas pozivamo da nam se od 22 sata pridružite na gradskom trgu Musala na kojem će biti održan veliki slavljenički koncert i gdje će nas do kasno u noć zabavljati naši: Saša Đermanović, Elvedin Delić – Dela, Čizma i Proleteri, Branko Đurić – Đuro sa grupom Bombaj štampa i naravno naš neizostavni Red Army Band.

Dragi naši Rođeni, sa željom da ovaj zlatni jubilej i ovu slavljeničku noć provedemo na način na koji naš Klub i njegova bogata historija i zaslužuju, dobro nam došli. Mostar u srcu, Velež do groba!", poručeno je iz FK Velež.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije