Opet dvije Zlatne lopte, kraj saradnje FIFA-e i France Footballa?

Radiosarajevo.ba
Opet dvije Zlatne lopte, kraj saradnje FIFA-e i France Footballa?
EPA / Ilustracija
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i francuski list France Football neće produžiti saradnju na osnovu koje je prethodnih šest godina dodjeljivana samo jedna "Zlatna lopta" najboljem igraču planete.

Kako piše španski As, nije postignut dogovor između novog predsednika FIFA Giannija Infantina i Amaury Group, koja je vlasnik francuskog lista, što znači da ćemo opet imati najboljeg fudbalera po izboru novinara i urednika France Footballa i drugu u kojoj glasaju selektori i kapiteni nacionalnih timova.

FIFA je, pod rukovodstvom bivšeg predsjednika Seppa Blattera, platila 2009. godine 15 miliona eura da bi se dodjeljivala samo jedna nagrada, a prema izvorima španskog lista, Infantino želi ponovo izbor koji je potpuno pod okriljem FIFA.

Prema nekim izvorima svečana ceremonija te nagrade bila bi preseljena iz Ciriha u London i ponovo bi se održavala u decembru.

 

FIFA je svoju nagradu dodeljivala od 1991. do 2009. godine i po tri puta pobjednici su bili Zinedine Zidane i Ronaldo, dok je France Football nagradu dodjeljivao od 1956. godine do 2009. godine (do 1998. godine u konkurenciji su bili samo evropski igrači) i rekorderi su Michel Platini, Johan Cruyff i Marco van Basten sa po tri nagrade.

Zajedničku nagradu dobijali su samo Lionel Messi (četiri puta) i Cristiano Ronaldo (dva puta).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije