Oglasili se iz fudbalskog kluba Emina: Kome smetamo?

Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz fudbalskog kluba Emina: Kome smetamo?
Facebook / Ilustracija

Ženski fudbalski klub Emina je demantovao navode da je njihov trener Zijo Tojaga nasrnuo na igračicu brčanske Lokomotive tokom utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Navode objavljene u medijima su nazvali "dezinformacijama". Smatraju da du navodi nekadašnjeg izvjestitelja o ženskom fudbalu i sadašnje suca Danijela Vuksanovića o verbalnom sukobu igračica protumačeni kao fizički napad Tojage na igračicu Lokomotive Aldinu Škahić.

Novi skandal u BiH: Trener uletio na teren i napao igračicu od 20 godina!

"Danijel Vuksanović je aktuelni uređivač službene stranice gostujućeg tima ŽFK Lokomotiva, te postoji osnovana sumnja kako je imao namjeru da klevećući trenera ZijuTojagu,našteti njegovu osobnom ugledu te ugledu ŽF/NK Emina koji je direktni konkurentu Premijer ligi te se bori za najvišu poziciju u istoj. Dezinformaciju o fizičkom nasrtaju trenera Zije Tojage na igračicu protivničkog tima, Vuksanović je objavio na portalu sportdc.net, te je vijest nakon toga odjeknula regionalnim medijima", poručili su iz ovog sportskog kolektiva.

Istakli su da se postavlja pitanje kako je i pod kojim uslovima je Vuksanović došao do zapisnika, te ga objavio ako bi, kako su naveli, trebao biti dostupan samo ovlaštenoj osobi koja ima pristup stranici comet.nsbih.ba.

Također tvrde da osim podataka koje je Vuksanović podijelio, nije istaknuto da u zapisniku domaćeg time bilo manjkavosti u vidu neuvođenju dvije igračice - Dragice Dende i Andreje Čulo. Kako su istkali, Vuksanović je kao bivši igrač Lokomotiva na utakmicu došao prijevozom gostujućeg tima.

Iz Ženskog fudbalskog kluba Emina su naglasili i sljedeće:

"U subotu, 2. 11. 2019. pred 40 gledatelja je održan susret Premijer lige za žene između ŽF/NK Emina, te ŽFK Lokomotiva na nogometnom igralištu Rođeni. U 31. minuti susreta, nakon nedosuđenog faula u korist igračice ŽF/NK Emina Đule Velagić, dolazi do žustre rasprave dviju igračica koje se nastavljaju unositi u lice jedna drugoj, koju prekida trener ŽF/NK Emina Zijo Tojaga, udaljujući i rukama razmičući dvije protivničke igračice."

Kako je saopšteno, delegatkinja utakmice Lajla Spahić je načinila zapisnik na osnovu mišljenja sutkinje Aide Jusufović, koja je glavnu sutkinju obavijestila o navodnom fizičkom kontaktu dodavši:

"Također, zapisnik nije formiran na temelju odluke glavnog suca Nejre Ališpago, kojoj pozicija na terenu nije dopuštala da isprati sukob dviju igračica."

Kako su naveli, s obzirom na to kako se ŽF/NK Emina danas bori za prestiž u Premijer ligi, vodstvo kluba i trener Zijo Tojaga neosnovanu klevetu smatraju izravnom prijetnjom za lični ugled, te ugled kluba.

"S obzirom na širok opus sportskih i trenerskih aktivnosti Zije Tojage, koji je tijekom života bio internacionalnim trenerom, kako ženskih, tako i muških ekipa, nedopustiv je svaki pokušaj narušavanja njegova profesionalnog, te osobnog ugleda, te ugleda ŽF/NK Emina od strane medija potkanutih klevetom Danijela Vuksanovića, te neprofesionalne djelatnosti delegata susreta Lajle Spahić", saopšteno je.

Kao važnim su ocijenili da je klub naklonjen igračicama svih vjera i nacija, te da do sada nisu zabilježeni konflikti između igračica i trenera.

Naveli su da je angažovan advokat da bi se, kako su istakli, ispravila nepravda koja se stavlja na teret trenera od strane pojedinih medija koji su predvođeni Danijelom Vuksanovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije