Održan događaj 'Pogodi za zdravlje' u organizaciji SFK Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Održan događaj 'Pogodi za zdravlje' u organizaciji SFK Sarajevo
Događaj "Pogodi za zdravlje" koji organizuje ženski fudbalski klub SFK 2000 Sarajevo u okviru globalne kampanje Football People Action Weeks održan je danas ispred BBI centra.

Fare Network (nosilac projekta Football People Action Weeks na svjetskom nivou i institucionalni partner FIFA-e, UEFA-e i Vijeća Evrope) iz Londona, mediji, te brojne poznate medijske ličnosti iz svijeta sporta, muzike i umjetnosti simbolično su šutirali na gol, a svaki pogodak je ostvario jedan besplatan ginekološki pregled u Poliklinici Sunce- Agram za djevojke i žene kojima je taj pregled neophodan.

"To je presudno, prevencija i pravovremeni pregledi, ono na što i sami ljekari, a i svi koji se bave ovim, ukazuju. Pravovremeni pregled može spasiti život, koji može neka oboljenja u ranoj fazi stopirati. Ovakve akcije su neophodne, pogotovo za nas žene, da nas alarmiraju i mobilizuju. Na ovakav način i one 'nezainteresovnije' djevojke mogu doći do informacija. Drago mi je da su djevojke, koje su pomjerile granice i promijenile predrasude o ženama u nogometu učestvuju u ovome", rekla je učesnica Maya Sar.

"Ja sam stvarno, mogu reći, već neko duže vrijeme fan ovih cura, naročito Fudbalskog kluba SFK 2000 Sarajevo. Mislim da ove cure zaslužuju našu podršku. Djevojke su napravile veliku stvar u Ligi prvaka. Koji to još naš klub igra Ligu prvaka? One su to napravile i zaslužuju svu pažnju. Nekako mi se čini da je fer da svi podržimo taj klub. Ovaj današnji event je nešto dodatno, humanitarna stvar, na koju bi svi trebali da se odazovu. Ja sam se povezao s njima, kada sam napravio pjesmu 'Jedina zastava moja'. Ovo je najmanje što mogu da napravim. Nije mala stvar kada one puste tu pjesmu na stadionu, tako da je ovo najmanja stvar kojom im se mogu odužiti", rekao je Emir Bukovica.

"FARE je neprofitna organizacija koja se bori protiv diskriminacije u fudbalu. Ovaj događaj je jedan od najvažnijih ove godine, koji promoviše ženski fudbal, zdrav život i jednakost među polovima", rekla je Mariana ispred FARE-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije