Revijalni susret u znak sjećanja: Kako su izgledali počeci nogometnih Zmajeva

Fena
Revijalni susret u znak sjećanja: Kako su izgledali počeci nogometnih Zmajeva
Dvorana "Ramiz Salčin" Mojmilo bila je domaćin manifestacije "I Tirana i Marakana", kojom je, na inicijativu Udruženja sportskih novinara FBiH, upriličeno prisjećanje na prve međunarodne početke nogometne reprezentacije BiH.

Kao jedno od glavnih sjećanja na koje su se u petak navečer pozvali organizatori bila je prva zvanična utakmica bh. nogometaša iz novembra 1995. godine, kada su bh. reprezentativci prvi put istrčali na teren u zvaničnom susretu protiv reprezentacije Albanije.

Najzanimljiviji događaj večeri, svakako, bila je revijalna utakmica u kojoj su snage odmjerili nekadašnji bh. reprezentativci, koji su dres sa državnim grbom nosili u prvim službenim mečevima reprezentacije tokom 1995. i 1996. godine. Tada su, podsjeća se, osim sa Albanijom odigrani susreti i sa selekcijama Brazila, Italije, Hrvatske...

Revijalni susret su odigrale ekipe "plavih" i "bijelih", koje su predvodili nekadašnji selektori Fuad Muzurović i Mišo Smajlović. 

"Plavi" su slavili sa 3:2, nakon izjednačenog prvog poluvremena koje je završeno rezultatom 1:1, a publika je uživala u potezima Baždarevića, Glavaša, Baljića, Bolića, Musića, Tolje, Repuha, Brkića, Šabića, Konjića, Gece... 

Za ekipu "plavih" su nastupili: Tolja, Baždarević, Glavaš, Bolić, Varešanović, Baljić, Repuh, Demirović, Šabić, Brkić, Hukić (trener Smajlović) dok su za "bijele" igrali: Šabanović, Konjić, Geca, Fazlagić, Musić, Džafić, Imamović, Bradarić (trener Muzurović).

Manifestacija je imala i humanitarni karakter, jer su prikupljena sredstva u iznosu 4.600 KM uručena Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije