Od sljedeće sezone nogometašice u muškim timovima

0
Radiosarajevo.ba
Od sljedeće sezone nogometašice u muškim timovima
Foto: SFK 2000 Sarajevo / Ilustracija / Zalažu se za jednakost i raznolikost

Nogometni savez Nizozemske dozvolio je najtalentovanijim nogometašicama da se od sljedeće sezone pridruže muškim timovima u najvišem stepenu takmičenja amaterskog nogometa, prenose nizozemski mediji.

Iz nizozemske kuće nogometa saopšteno je da ova odluka predstavlja historijski trenutak amaterskog nogometa u ovoj zemolji, ali i širom svijeta, s obzirom na to da su mješoviti timovi do sada bili dozvoljeni samo u mlađim kategorijama.

"U skladu s duhom modernog vremena, ali i nedavnih istraživanja, ne vidimo nijedan razlog da se striktno držimo samo muških timova. Zalažemo se za jednakost i raznolikost", rekao je Jan Dirk van der Zee, predsjednik Asoscijacije amaterskog nogometa Nizozemske.

"Želimo da djevojkama i ženama ponudimo mjesto na nogometnoj mapi koje je zasnovano na njihovim kvalitetima i ličnim ambicijama", dodao je Van der Zee.

Nogometni savez Nizozemske tokom ove sezone pokrenuo je zanimljiv eksperiment, pošto je 19-godišnjoj Elen Fokemi data specijalna dozvola da nastupa za lokalni muški tim Foarut koji se takmiči u Četvrtoj diviziji.

Iako je zbog problema sa koronavirusom bilo odigrano samo sedam mečeva, ovaj eksperiment je ocijenjen kao veoma pozitivan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije