Od hemoterapije do Svjetskog prvenstva u ženskom fudbalu: Ovo je životna priča Rebeke Stott

0
Deutsche Welle
Od hemoterapije do Svjetskog prvenstva u ženskom fudbalu: Ovo je životna priča Rebeke Stott
Deutsche Welle / Rebeka Stott

Nastupiti u dresu reprezentacije Novog Zelanda u prepunom stadionu Eden Park u Aucklandu, na utakmici kojom se otvara Svjetsko prvenstvo 2023. čiji je domaćin njena zemlja, bila je "najveća motivacija" za Rebeku Stott da se vrati na fudbalski teren nakon što je pobijedila rak. 

Rebeka Stott se pravovremeno vratila u nacionalni tim i na pravom je putu, posebno nakon pobjede nad Norveškom sa 1:0 za Novi Zeland, da ispuni svoj san.

Prije godinu Rebeka je doživjela prelomni trenutak u svom životu. Za vrijeme fudbalskog turnira pod nazivom SheBelieves Cup u SAD-u, ona je na Instagramu, u svom blogu, dokumentirala svoju borbu protiv Hodgkinovog limfoma (Hodžkinova bolest), jedne vrste raka limfne žlijezde, kako bi odvratila pažnju od crnih misli i pokušala pomoći drugima u sličnoj situaciji, piše DeutcheWelle.

Dvije godine od smrti Ivice Osima, prisjetili ga se u FK Željezničar i Japanu

Dvije godine od smrti Ivice Osima, prisjetili ga se u FK Željezničar i Japanu

Jedna od onih, kojoj je ovaj blog pomogao, je Alison Gale, američka fudbalska navijačica i obožavateljica ovog sporta, kojoj je, samo šest dana kasnije, dijagnosticirana ista bolest. Njih dvije su se povezale putem interneta ali se nikada nisu srele do te noći prošle godine u februaru, kada je Alison Gale, tokom utakmice Novi Zeland-Island u okviru SheBelieves Cupa, podigla transparent podrške Rebeki, koja je izašla sa terena i zauzela mjesto na klupi za rezervne igrače.

Na transparentu je pisalo: „Naprijed Stotty! Hvala ti što si mi pomogla da pobijedim Hodgkinov limfom!".

'Moj strah je očit': Slavna glumica ima rak u četvrtom stadiju, objavila potresni snimak

'Moj strah je očit': Slavna glumica ima rak u četvrtom stadiju, objavila potresni snimak

"Bio je to tako cool trenutak", prisjeća se fudbalerka odbrane engleskog prvoligaša Brighton and Hove Albiona u izjavi za DW.

"To je bio prvi put da sam je srela. Pomogla mi je da prebrodim to ludilo. I ja sam njoj pomogla da prebrodi ludilo i super je imati takvu konekciju, koja počiva na nečemu što zaista nije zabavno."

Kada je tokom fudbalske sezone 2020-21. napustila Brighton, kako bi se vratila u Melbourne na liječenje, Rebekah Stott je morala provesti dvije sedmice u izolaciji, što je bila jedna od australijskih mjera u borbi protiv COVID-a19. Tamo su joj saopštili dijagnozu.

"Ja sam to već preradila. Znala sam da je rak. Ali, imala  sam saigrače, prijatelje i doktore sa kojima sam razgovarala. Tako da nije bilo tako teško."

Rebeka Stott
Deutsche Welle: Rebeka Stott

Hodgkinov limfom je jedan od karcinoma koji se lakše liječi, ali se Stott ipak morala podvrći hemoterapiji u trajanju od 4 mjeseca, prije nego što su joj doktori u julu 2021. saopštili da je izliječena. Čim je dobila ovu vijest, Rebekah Stott je počela planirati svoj povratak onome što voli.

Ali, koliko god su bolest i tretmani hemoterapijom bili naporni, Stott nije ni sanjala da će put na fudbalski teren, do nivoa kondicije profesionalnog sportiste biti puno trnovitiji i teži, nego što je zamišljala.

"Nisam očekivala da će biti tako teško kao što je bilo. I da će tako puno trebati mom tijelu da se vrati u normalu. Sada gledam slike iz vremena kada sam završila tretman i kada sam igrala u ženskoj A-ligi u Australiji (u decembru 2021.) i ne mogu da se prepoznam", kaže Rebekah, koja tokom terapija nije trenirala 4 do 5 mjeseci. „Nisam imala mišiće, nisam imala snage. Morala sam početi od nule - sa aerobnim treningom. Ali bila sam užasno iscrpljena. Nakon teretane umor me je držao po dva ili tri dana. Trebalo mi je mnogo duže da se oporavim nego izliječim."

Ko je bila Tina Turner: Životna priča kraljice rock‘n‘rolla

Ko je bila Tina Turner: Životna priča kraljice rock‘n‘rolla

Po povratku u Brighton u Žensku Super ligu nedovršenog posla, Rebeka odaje utisak opuštene i pristupačne osobe. Burna sezona na južnoj obali Engleske dovela je do toga da je klub za dlaku izbjegao da ispadne iz prve lige, uprkos značajnom ulaganju u objekte, osoblje i igrače. Ali Stott nije sumnjala ni jednog trenutka u ispravnost odluke da se vrati.

"Kada sam prolazila kroz tretman, moj jedini cilj je bio da se vratim fudbalu. Kada se ukazala ta prilika, rekla sam: 'Da, hajde da se vratiš na pravi put i restartuješ svoju karijeru'."

Uprkos nekoliko povreda, ona je ostvarila svoj cilj i vratila se na svoje mjesto u srcu odbrambenog tima Novog Zelanda.

Iako je ragbi nacionalni sport u Novom Zelandu, svaki dan sve više raste oduševljenje ženskim fudbalom. Cilj, koji je sebi postavila reprezentacija Novog Zelenda, je da se izbori u svojoj grupi koja uključuje Norvešku, Švicarsku i Filipine i da ode u drugi krug takmičenja.

Utakmica protiv Norveške, kojom se otvara SP u fudbalu, bila je veliki sportski događaj. Kada je razmišljala kako da zaustavi norveške napadačice Adu Hegerberg i Caroline Graham Hansen dok je 50.000 domaćih navijačica i navijača urlikalo, bodreći svoju reprezentaciju u Aucklandu, Rebeki Stott je bilo dovoljno samo da se sjeti Amerikanke Alison Gale, njenog transparenta podrške i cijele te priče - i odnese pobjedu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije