Ko je bila Tina Turner: Životna priča kraljice rock‘n‘rolla

0
Radiosarajevo.ba
Ko je bila Tina Turner: Životna priča kraljice rock‘n‘rolla
Foto: EPA-EFE / Tina Turner

Tina Turner, rođena je kao Anna Mae Bullock u Nutbushu, Tennessee, SAD, 26. novembra 1939.godine.

Bila je američka soul, R&B, dance, disco, pop, rock pjevačica, glumica, plesačica i spisateljica.

Tina Turner je napravila nešto što se danas čini nezamislivo. Nakon što je prvih četrdeset godina života bila prateća pjevačica, pa dio grupe, nakon što je čitavu mladost i najpotentniji dio karijere provela u sjeni lidera benda i kompozitora koji joj je ujedno bio muž, u 40. godini napustila je i bend i brak, odrekla se zajedničkih snimki i dotadašnje karijere. U 44. godini spalila je sve mostove i počela karijeru potpuno iznova, konkurirajući dvadeset godina mlađim pjevačicama koje su dolazile preko MTV-a. U 45. godini objavila je prvi solo album, njime poderala top liste, oborila koncertne rekorde uživo te postala najveća pop-zvijezda svoje ere.

Lejla Šabić prvi put o nesreći koju je preživjela: "Moj život je uništen, a krivac nije odgovarao"

Lejla Šabić prvi put o nesreći koju je preživjela: "Moj život je uništen, a krivac nije odgovarao"

Počela je pjevati u crkvi

Tina Turner rođena je pod imenom Anna Mae Bullock 1939. u ruralnom Tennesseeju. Roditelji buduće pjevačice bili su zemljoradnici, porodica je bila krajnje siromašna, Anna Mae nije imala baš nikakvih izgleda da završi škole. Poput mnogih crnih pjevača, i buduća će Tina početi pjevati u crkvi. Čovjeka koji će joj u dobrom i lošem obilježiti život - Ikea Turnera - mlada Anna Mae prvi put će susresti 1957., kad prvi put sluša koncert njegova benda u St. Louisu. Fascinirana je naočitim, darovitim muzičarom, izvanrednim gitaristom i još boljim kompozitorom. Uporno ga nagovara da je primi u bend te dobiva posao kao pjevačica back-vokala. Godine 1960., tokom jedne studijske sesije, predviđeni je pjevač zakasnio. Da mu ne bi propao plaćeni termin studija, Ike Turner daje priliku Anni Mae da otpjeva pjesmu, koja će se pretvoriti u hit.

Od te 1960. Bullock postaje glavna pjevačica Turnerova benda, što će ostati šesnaest godina. Nedugo potom postat će i Ikeova supruga. Ike Turner je pjevačici/supruzi nadjenuo i novo ime. Postala je Tina Turner, a bend se zvao Ike & Tina Turner. Pritom je suprug/kompozitor ime Tina Turner zaštitio kao svoje vlasništvo. Htio je biti siguran da ako ga Tina napusti, neće moći ponijeti i ime te da će je moći nadomjestiti novom "Tinom Turner". U dokumentarcu taj čin tumače Ikeovom trajnom nepovjerljivošću i lošim iskustvima iz prošlosti. Ike Turner već je ranih 50-ih bio hitmejker. Pripisuju mu prvu rock and roll pjesmu u povijesti, Rocket 88 iz 1951. No, velik dio njegova rada nije mu bio adekvatno pripisan, suradnici su ga često napuštali i odnosili autorstvo, pa se Ike ovaj put htio zaštititi. Ako ga Tina napusti, neće moći ponijeti ništa - čak ni ime.

Preminula Tina Turner

Preminula Tina Turner

Bračni pakao

U takvoj postavi bend će nastupati od 1960. do 1976. Supružnici su bili muzički uspješni. No, iza te fasade krio se bračni pakao. Ike je bio patološki porodični nasilnik. Mlatio je Tinu za svaku sitnicu, udarao je kašikom za cipele i žaračem, tukao je kod kuće i na turnejama. Ona se istodobno brinula o četvero djece - dvoje njegove, jednom svom sinu i jednom zajedničkom. Par je osam mjeseci provodio po turnejama koje su i same bile poprište zlostavljanja. Pjevačica, međutim, nije mogla napustiti muža jer joj je on ujedno bio poslodavac, vlasnik njezina repertoara, čak i imena. To je trajalo do 1976., kad je Tini Turner prekipjelo. Nakon jedne nasilne scene u hotelu u Las Vegasu pobjegla je iz hotela, užicala noćenje u hotelu preko puta, sjela na jutarnji avion, otišla u LA i pokupila djecu. Bio je to kraj. U brakorazvodnoj parnici Tina je pristala Ikeu ostaviti sve - i kuću i muzička prava. Tražila je, vrlo oštroumno i dalekovidno, samo jedno: pravo na ime. Ike se bunio, ali je na kraju pristao.

Sljedećih godina Tina se muči kao varijetetska pjevačica po Las Vegasu, nema novi materijal i tavori. Ike je istodobno orijaška figura rock and rolla. A onda je 1981. Tina napravila nešto šokantno. Iskoristila je promotivni intervju povodom početka nove karijere i u časopisu People novinaru ispovjedila historiju Ikeova nasilja. Bilo je to davno prije #MeTooa i političke korektnosti, u doba kad se o porodičnom nasilju rijetko govorilo javno, ako i ikad. Intervju je pobudio šok, piše Jutarnji.

U jednom dokumentarcu Tina je priznala da je dijelom to učinila kalkulirano. Njena samostalna karijera bila je pod debelom sjenom slavnog muža, svaki je intervju počinjao pitanjem koje se ticalo njega. Htjela je to sasjeći tako da pred javnost istrese sve što je prošla. Uspjela je. Ike Turner je, bar u njenom kontekstu, postao tema koja se šutke zaobilazi. Već u četrdesetima, Turner je po objektivnim kriterijima bila pjevačica na zalazu. No, nije prestajala imati ambicije. Želja joj je bila izbaviti se iz niše lasvegaske zabavljačice, vratiti se u rock i početi puniti stadione. Potpuno je frapantno da joj je to i uspjelo.

Vrhunac uspjeha

Tina Turner sa sinom Craigerom
Foto: Instagram: Tina Turner sa sinom Craigerom

Paradoks je što je ključna u tome bila pjesma koju sama uopće nije voljela. What's Love Got To Do With It joj se - priznala je sama - činila kao ljiga, pjesma sasvim oprečna od rocka koji je kanila snimati. Pristala je na inzistiranje producenata, otpjevala je u svom stilu i pretvorila u megahit. Godine 1984. objavljuje album Private Dancer kojim osvaja prvo mjesto top lista. Počinje doista puniti stadione, a njen koncert u Riju sa 180.000 gledatelja navodi se kao navodno najmasovniji koncert u historiji muzike. Od te tačke, puni stadione, dobro zarađuje te nalazi 13 godina mlađeg supruga.

Smrt sinova

Tina Turner sahranila je dvojicu svojih sinova.

Legendarna pjevačica doživjela je pravu porodičnu tragediju početkom jula mjeseca 2018. godine, kada je njen 59-godišnji sin izvršio samoubistvo. 

Creig Turner je najstariji sin pjevačice i rođen je kada je Tina imala samo 18 godina. Kada se 1962. vjenčala sa Ike Turnerom, pjevačica je zajedno sa suprugom odlučila da ga usvoji.

Inače, Creigov biološki otac se takođe bavio muzikom.

Ronnie, drugi sin Tine Turner (83), pronađen je mrtav u svom domu u Los Angelesu u decembru 2022. godine.

Dok je rasipala njegov pepeo po obali Kalifornije, napisala je na Twitteru:

"Moj najtužniji trenutak u životu. U četvrtak, 19. maja 2018., rekla sam svoje posljednje zbogom svom sinu, Craigu Raymondu Turneru, kada sam se okupila s porodicom i prijateljima da se pospemo njegov pepeo uz obalu Kalifornije. Imao je pedeset devet godina kada je tako tragično umro, ali on će uvijek biti moje dijete".

Tina Turner, preminula je danas, 24. maja u 83. godini života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije