NSBiH žestoko odgovorio Samostalnom sindikatu profesionalnih fudbalera BiH

Radiosarajevo.ba
NSBiH žestoko odgovorio Samostalnom sindikatu profesionalnih fudbalera BiH
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

U prethodnom periodu često smo svjedočili otvorenim pismima i raznim saopštenjima od strane Samostalnog sindikata profesionalnih fudbalera BiH (SPFBiH) u kojem se kritikuje, poziva ili proziva Nogometni savez Bosne i Hercegovine.

Analizom napisanog se može konstatovati da se radi o aktivnostima koje imaju populistički karakter sa nepotpunim ili totalno pogrešnim informacijama i sa klasičnom zamjenom teza, navode iz NSBiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"NS/FSBiH je opredijeljen za dijalog sa svim subjektima pa i sa SPFBiH po pitanjima unapređenja BH fudbala u cjelini, ali na otvoren, transparentan, provjerljiv i zakonom utvrđen način.

Otvoreno je pitanje da li je trenutni SPFBiH po zakonu legitimni predstavnik koji predstavlja nogometaše/fudbalere sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine? Da li ova organizacija ima kredibilitet u zakonom predviđenom reprezentu interesnih grupa koje zastupaju? Upitan je i legitimitet zbog činjenice što nije obezbjeđeno punopravno članstvo u međunarodnoj strukovnoj organizaciji? SPFBiH bi trebao biti prvo prihvaćen od strane klubova, koji su direktni poslodavci nogometašima/fudbalerima, kao kredibilan i legitiman partner ili sagovornik pa tek onda sa NS/FS BiH.

Nažalost, zbog navedenih činjenica, moramo konstatovati da se SPFBiH opredijelio za javnu polemiku koja ima za cilj lično promoviranje koja najmanje donosi korist svojim članovima zbog kojih su i osnovani.

Zadnje izdano saopštenje od strane SPFBiH od 30.12.2019. godine, kojim se poziva NS/FS BiH da usvoji prijedloge izmjena i dopuna obrasca ugovora igrača profesionalaca, a sve radi brige za ostvarenje prava igrača. U istom saopštenju se navodi i podatak da navodno određeni broj klubova zaključuje i duple ugovore sa igračima.

I u ovom saopštenju je potvrđen populizam, pogrešne i nepotpune informacije i zamjene teza. NS/FS BiH je dužan obrazložiti i upoznati javnost sa istinom.

Trenutni standardni obrazac ugovora igrača profesionalca je u cijelosti usklađen sa minimalnim zahtjevima UEFA-e, ECA-e, i FIFPro-a, a isti je rezultat socijalnog dijaloga među navedenim institucijama, te je u cijelosti implementiran od strane NS/FS BiH kao asocijacije članice UEFA-e. Nadalje, pomenuti obrazac ugovora je usklađen i sa radno-pravnim zakonodavstvom države BiH i njenih entiteta, i kao takav on sadrži sve minimalne obavezujuće elemente. Ugovorne strane isti mogu dopunjavati u skladu sa slobodnim izborom, ali se minimalni zahtjevi moraju poštovati.

Na taj način su u cijelosti zaštićena prava igrača i kluba. NS/FS BiH ima jasno uspostavljen sistem organa i tijela koji odlučuju u slučaju ugovornih sporova, te kod implementacije pravosnažnih odluka.

NS/FS BiH nema dokaza o postojanju duplih ugovora, a ako isti i postoje dobro bi bilo da ih SPFBiH i objelodani.

Bez namjere da ulazimo u daljnju polemiku, ovim putem pozivamo sve subjekte da u svojim saopštenjima navode potpune i tačne informacije, iz svog djelokruga djelovanja. Samo zajedničkim snagama i iskrenim odnosom možemo unaprijediti i bh. fudbal", navode iz Nogometnog saveza BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije