Novi sistem takmičenja u Premijer ligi: BiH će prvaka dobiti nakon 33 kola

A. S.
Novi sistem takmičenja u Premijer ligi: BiH će prvaka dobiti nakon 33 kola
Foto: Twitter / Premijer liga BiH
Nogometna Premijer liga Bosne i Hercegovine od naredne sezone igrat će se po novom sistemu takmičenja. Umjesto dosadašnja 32 kola, u utrci za prvaka igrat će se 33 kola, trokružno.

Ova odluka upravo  je donesena na Izvršenom odboru Nogometnog saveza BiH, koji se održava u jednom sarajevskom hotelu. 

Portal Radiosarajevo.ba je već pisao o tome da su čelnici NSBiH predložili uvođenje trokružnog sistema takmičenja u Premijer ligi BiH, što podrazumijeva ukidanje dosadašnje Lige za prvaka i Lige za prvaka.

Novi sistem takmičenja: Premijer liga BiH donosi velike promjene

Svi klubovi su na sastanku koji je podržan 7. juna prihvatili da se igra trokružno.  Na današnjoj sjednici ova odluka je postala validna.

Od naredne sezone (2018./19.) u Premijer lige BiH tako će se igrati 33 kola, umjesto dosadašnjih 32 (22 regularnih i 10 u Ligi za prvaka ili Ligi za opstanak).

Kako će se igrati  novi sistem takmičenja?

Prvo bi bila odigrana 22 kola, gdje bi svaki tim imao po jednu domaću i jednu gostujuću utakmicu s protivnikom. 

Nakon tih 22 kola, na osnovu tabele obavio bi se novi žrijeb. Igrat će se preostalih 11 kola u trokružnom sistemu. Prvih šest timova na tabeli nakon 22 kola, imat će po jednu utakmicu više pred svojim navijačima - dakle - šest kući, a pet u gostima.

Prvak bi bio tim koji bi osvojio najviše bodova u 33 kola. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije