Nove upute za korištenje VAR-a u Engleskoj: Ovo će promijeniti sve

0
Radiosarajevo.ba
Nove upute za korištenje VAR-a u Engleskoj: Ovo će promijeniti sve
FOTO: Facebook / VAR / Ilustracija

Prema novim napucima VAR soba rjeđe će intervenirati u odnosu na ranije sezone i uplitat će se samo ako VAR suci procijene da je sudac na terenu bez ikakve sumnje napravio očitu pogrešku. U suprotnom, početna odluka ostat će na snazi, navode engleski mediji.

"Želimo poručiti da je jako bitna odluka suca na terenu i držat ćemo se te odluke osim u slučaju da VAR soba procjeni da je počinjena jasna pogreška. U fudbalu postoje mnoge nijanse sive, postoje podijeljena mišljenja i kada smo u pauzi sezone pokazivali trenerima i igračima neke granične situacije njihova mišljenja su uvijek bila podijeljena 50-50.

Ne mogu svi biti zadovoljni u svakoj situaciji i zato želimo poštivati odluku glavnog suda osim u slučaju kada je sasvim jasno da je ta odluka pogrešna", poručio je šef sudačke organizacije Premier lige Howard Webb.

Kina opet zapanjila vojne stručnjake, ubrzano grade nešto što nema niti jedna druga svjetska sila

Kina opet zapanjila vojne stručnjake, ubrzano grade nešto što nema niti jedna druga svjetska sila

Na X profilu Premier lige u realnom vremenu objavljivat će se pojašnjenja VAR odluka, a slične obavijesti bit će prikazivane na semaforima stadiona za vrijeme odigravanja utakmice.

Sudačke nadoknade u Premier ligi trebale bi u novoj sezoni biti kraće jer je donesena odluka o promjeni načina obračuna vremena nakon postignutog gola. U prošloj sezoni nakon što je lopta ušla u mrežu sudac bi počeo mjeriti izgubljeno vrijeme sve do trenutka dok lopta ponovno ne krene s centra.

U novoj će se sezoni čekati 30 sekundi od postignutog gola prije nego što sudac počne obračunavati izgubljeno vrijeme.

Vodstvo lige najavilo je strože kažnjavanje igrača koji ometaju izvođenje slobodnih udaraca, kao i slobodnije tumačenje igranja rukom što bi trebalo smanjiti broj dosuđenih kaznenih udaraca.

"Imamo osjećaj da previše kažnjavamo igranje rukom za radnje koje su prilično normalne i opravdane. Smjernice za novu sezonu su prilično jasne i vidjet ćete manje strogih kazni zbog igranja rukom", kazao je Webb.

Također, u buduće se nenamjerno igranje rukom u šesnaestercu koje dovode do kaznenog udarca više neće automatski kažnjavati žutim kartonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije