Norveški nogometni sudija Nedžad Munjić pomaže razvoj sporta u Olovu

AA
Norveški nogometni sudija Nedžad Munjić pomaže razvoj sporta u Olovu

Nedžad Munjić iz Olova već petnaest godina živi u norveškom gradu Sandnes. Ovaj dugogodišnji nogometni sudija, shvativši važnost sporta u razvoju djece iz manjih sredina, odlučio je osnovati Sportsko humanitarno udruženje Jablan u Norveškoj, putem kojeg aktivno pomaže djeci u Olovu i okolnim mjestima.

Važnost sporta

Grad Sandnes ima oko 70.000 stanovnika, a ono po čemu se ovaj mali norveški grad ističe jeste veliki broj rekreacionih terena i ostalih pratećih objekata. Infrastruktura koju nudi ovaj grad može zadovoljiti potrebe i daleko većeg grada, kako kaže Munjić. Prilike koje mu je pružila Norveška odlučio je iskoristiti i kako bi pomogao djeci iz svog rodnog Olova i okoline.

"Najvažniji faktor koji može pomoći mladima u njihovom osnaživanju je sport, a prema ličnom mišljenju smatram da je nogomet najveći izvor mogućnosti. Općina u kojoj trenutno živim zove se Sandnes i ima oko 70.000 stanovnika. Činjenica da ovaj gradić posjeduje sportske terene i stadione, koji bi mogli zadovoljiti potrebe gradova kao što su Sarajevo, Mostar i Tuzla, govori da je riječ o veoma snažnoj sredini. Tokom djetinjstva uvijek sam volio nogomet. Ovaj sport mi je ispunjavao ratne puste dane te sasvim sigurno mogu reći da je meni i mojim drugovima davao neki smisao života u teškim ratnim trenucima. Zbog ličnog ratnog iskustva shvatio sam da djeca iz Olova i okoline zaslužuju bolje uvjete. Osnovao sam Sportsko humanitarno udruženje ovdje u Norveškoj, koje će pomagati djeci, prije svega u mojoj općini, ali nadam se i ostatku Bosne i Hercegovine", rekao je Nedžad Munjić.

Ovaj nogometni sudija, uz pomoć svojih norveških kolega, je iz ljubavi prema svojoj domovini osnovao i malonogometni klub FK Bosna Rogaland. Kako kaže, posao nogometnog sudije pružio mu je velike mogućnosti i veoma je zadovoljan ovim pozivom.

"Trenutno radim kao sudija, u drugoj ženskoj, trećoj muškoj i juniorskoj elitnoj ligi. Veoma sam zadovoljan i sretan u onome što radim. Ovaj poziv mi je pružio dosta mogućnosti, a neke od njih su konstantno pomaganje zemlji u kojoj sam rođen. Također, kada mi posao omogućava, svoje vrijeme posvećujem malom nogometu. Vođen tom ljubavlju, osnovao sam FK Bosna Rogoland, koji ujedno promovira Bosnu u Norveškoj", priča Munjić.

Infrastrukturalni projekti

Kako kaže, iako je uvijek prisutna nostalgija prema mjestu rođenja, još uvijek nisu stvoreni uvjeti za eventualni povratak u Bosnu i Hercegovinu. Prema riječima Munjića, jedan od razloga zbog kojeg još uvijek ne planira trajni povratak je i učestvovanje u raznim infrastrukturalnim projektima koje ne bi mogao realizirati da živi u Olovu.

"U Norveškoj sam veoma zadovoljan uvjetima koje imam. Kada uporedim situaciju u Bosni i Hercegovini s onom u Norveškoj, nije realno još uvijek da razmišljam o trajnom povratku, iako je nostalgija uvijek prisutna. Mislim da trenutno svom rodnom gradu mogu pomoći više iz Norveške, a dokaz tome je i niz realiziranih projekata putem udruženja Jablan. U zadnjih sedam godina uradili smo mnogo. Osnovan je rekreacioni centar Jablan Rijeka u općini Olovo. Ovo udruženje je realiziralo i izgradnju lokalnog puta koji je dosta olakšao svakodnevne aktivnosti stanovnicima mjesta Rijeka u općini Olovo. Također, niz aktivnosti bio je usmjeren i prema kupovini sportske opreme za djecu Olova i okoline", ističe Munjić.

Pomoć u realiziranju projekata poružila je i lokalna zajednica, što je Munjiću i ostatku udruženja bilo motivacija za nove projekte koji su u planu za naredni period.

"Udruženje Jablan sarađuje veoma dobro s načalnikom općine Olovo, Džemalom Memagićem. Uvijek smo u kontaktu i imamo u planu da kroz zajedničku saradnju ostvarimo nove projekte. Prvi od projekata koji planiramo je realizacija osvjetljenja na sportsko-rekreativnom poligonu u mjestu Rijeka. Naravno, tu je još dosta ideja pomaganja razvoja sporta u Olovu za koje se nadam da će u narednom periodu biti realizirane na radost mladih sportista iz Olova i okoline", završava Munjić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije