Reakcija na Čovićevu tvrdnju: Stanje nacionalne ravnopravnosti za Tuzlu je prirodno

Radiosarajevo.ba
Reakcija na Čovićevu tvrdnju: Stanje nacionalne ravnopravnosti za Tuzlu je prirodno
Foto: Grad Tuzla / Ilustracija
Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, obratio se javnosti povodom tvrdnji člana Predsjedništva BiH, Dragan Čovića.

Podsjećamo, Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, gostujući na televiziji N1, u emisiji Pressing, kazao je između ostalog: "Nađite jedan primjer u zadnjih deset godina, gdje je Hrvat, nebitno ko je, iz koje je stranke, neki čimbenik u javnom sektoru u Sarajevu ili u Tuzli.“

"Podsjećamo gospodina Čovića da je, prema rezultatima Popisa stanovništva iz 1991. godine, u Tuzli živjelo 15,5% Hrvata, a da prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2013. godine, u Tuzli živi 13,9% Hrvata. U tuzlanskoj gradskoj upravi zaposleno je 13,9% državnih službenika i namještenika koji se izjašnjavaju kao Hrvati", saopćeno je iz Pressa Grada Tuzla.

Pošto Čović, u svojoj izjavi za N1, traži da se i u Tuzli nađe "jedan primjer gdje je Hrvat u javnom sektoru neki čimbenik", iz Grada Tuzla napominju da, trenutno, najmanje šest čelnih pozicija u javnom sektoru na nivou Grada Tuzle zauzimaju Hrvati (zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Služba civilne zaštite, Stručna služba za poslove gradonačelnika, Služba za inspekcijske poslove, JP BIT Centar i JU za predškolsko obrazovanje i vaspitanje „Naše dijete“). Pored toga, u Gradskoj upravi je najmanje pet šefova odjeljenja hrvatske nacionalnosti.

Osim lokalnog nivoa, čelne funkcije u Tuzli u obrazovanju i pravosuđu obnašaju Hrvati (Tužiteljstvo TK i Pedagoški zavod TK), itd…Naravno, kada bi se govorilo o „zadnjih deset godina“, o kojima govori gosp. Čović, ovaj broj bi sigurno bio povećan za ranije nosioce funkcija, predsjedavajućeg Gradskog vijeća, direktoricu JU Centar za socijalni rad, gradsku pravobraniteljicu, kao i neke nosioce funkcija u pravosuđu, na Univerzitetu i sl.

"Prema rezultatima popisa stanovništva, vidljivo je da je Tuzlu, u toku i nakon rata, napustilo manje Hrvata, nego što je to slučaj u mnogim sredinama u BiH, pa i onim gdje je decenijama na vlasti HDZ. Podsjećamo gospodina Čovića da je Tuzla grad zajedničkog života i da je ovakvo stanje nacionalne ravnopravnosti za Tuzlu prirodno stanje, proizašlo iz multikulturalnog bića Tuzle i njenih građanki i građana. Upravo zato, nijedan od pomenutih nosilaca funkcija, nije na svojoj poziciji zato što je Hrvat/Hrvatica, nego zato što svoj posao obavljaju stručno i kvalitetno", stoji na kraju saopćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije