Nogometnom savezu BiH prijeti nova suspenzija od FIFA i UEFA?

3
Radiosarajevo.ba
Nogometnom savezu BiH prijeti nova suspenzija od FIFA i UEFA?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nogometni savez BiH

Nogometni savez Bosne i Hercegovine izmjenama Statuta ponovo je doveo bosanskohercegovački fudbal u opasnost od suspenzije.

Podsjetimo, u augustu ove godine Generalna skupština NSBiH izglasala je izmjene Statuta, koji je tek sada, nekoliko mjeseci kasnije, zvanično objavljen na stranicama Saveza.

Očito, s debelim razlogom se odugovlačilo s objavom, s obzirom da pomenuti dokument sadrži nekoliko članova i rečenica koje prosto paraju oči, piše SCSport.

Recimo, članak 38. koji se tiče donošenja odluka od strane Izvršnog odbora NSBiH, a u kojem se navodi:

“Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine (2/3) prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i 2 (dva) glasa iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza). Na ponovo zakazanoj sjednici, pravovaljane odluke se donose ako je za njih glasala apsolutna većina (tj.50%+1) prisutnih članova, sa najmanje 1 (jednim) glasom predstavnika iz FSRS i 2 (dva) glasa predstavnika iz NS FBiH (po /1/ jedan predstavnik iz Kantonalnog saveza i /1/ jedan predstavnik iz Županijskog saveza). U slučaju jednakog broja glasova smatra se da je glas Predsjednika odlučujući za donošenje pravovaljane odluke”.

Kantonalnog i županijskog saveza? Po jedan glas? Šta uopšte znači ta vrsta podjele unutar Nogometnog saveza Federacije BiH? Ostvarivanje vlažnih snova Dragana Čovića o podjeli Federacije BiH na dva dijela? Šta su županijski savezi? I zašto se koristi neustavna riječ? Da se malo podsjetimo šta kaže zakon:

“Ustavni sud Federacije BiH, na osnovu člana IV. C. 10 (2) b) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i čl. 13, 18, 28. i 29. Zakona o postupku pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 6/95), nakon održane rasprave, na sjednici od 7. jula 1998. godine, donio je presudu:

Utvrđuje se da čl. 8, 9, 10. i 30. Ustava Zapadnoherce­govačkog kantona (“Narodne novine Županije Zapadnoherce­govačke”, broj 1/96), nisu u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Utvrđuje se da upotreba naziva “županija” u čl. 1-18, 21, 26, 27, 29, 30, 36, 38, 42, 43, 45, 47, 49, 57, 71, 73, 78, 82. i 84. Ustava Zapadnohercegovačkog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine”.

Znači li ovo da je NSBiH prekršio zakon korištenjem neustavnog termina – županijski?

No, to nije sve što se tiče spornog Statuta. Da bi bilo kakva odluka IO NSBiH bila valjana, potrebno je da, kako se gore navodi, barem po jedan glas bude osiguran iz Fudbalskog saveza RS te po jedan iz Kantonalnog i “Županijskog” saveza. Klasična podjela na tri dijela.

Upravo zbog sličnih stvari je NSBiH bio suspendovan 2011. godine – jer statut nije bio usklađen sa sportskim standardima, već sa političkom strukturom u državi. A tome sada svjedočimo uvidom u novi Statut, koji također sada omogućava da jedna od tri “strane” blokira procese i odluke.

Kada su prošli put FIFA i UEFA donijeli odluku o suspenziji, klubovi i reprezentacija iz naše zemlje nisu mogli igrati u međunarodnoj konkurenciji, a sportski funkcioneri bili su isključeni se iz svih organa i projekata koje organizuju FIFA i UEFA.

Takve odluke međunarodne asocijacije su donijele zbog činjenice da u organima Nogometnog saveza nisu prihvatili njihov zahtijev da se iz sporta istisne politika, preciznije da se Savez konstituiše prema sportskim, a ne političkim kriterijima.

Problem je tada predstavljala i činjenica što je NSBiH imao tri predsjednika – a sada će zapravo Izvršni odbor praktično biti podijeljen na tri dijela, odnosno članove iz FSRS te kantonalnih i “županijskih” saveza. Ista stvar u drugom pakovanju?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije