Noć za europska takmičenja: Sve oči u Kataloniji

0
Radiosarajevo.ba
Noć za europska takmičenja: Sve oči u Kataloniji
Foto: UEFA / Europa liga

Nakon dvije noći Lige Prvaka, fokus će jednu noć biti na "mlađoj" braći ovog takmičenja, Europa Ligi i Europskoj Konferenciskoj Ligi, s tim da će sva pažnja biti na duelu Barcelona-Manchester United. 

U šesnaestini finala Europa Lige sastaju se sljedeći parovi: Ajax-Union Berlin, Barcelona-Manchester United, Salzburg-Roma, Shakhtar Donjeck-Rennes, Bayer Leverkusen-Monaco, Juventus-Nantes, Sevilla-PSV, te Sporting-Midtjylland. 

Barcelona-Manchester United 

Duel dva velikana europskog fudbala u ovoj fazi ovog takmičenja je iznanađenje. Ovo je par koji smo početkom prošlog desetljeća gledali u finalima Lige Prvaka, ali oba kluba se polako grade opet nakon nekih kriznih perioda.

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

Manchester United ulazi u utakmicu s četiri pobjede iz prethodnih pet utakmica. Isto tako, imaju samo jedan poraz u svim takmičenjima u posljednjih dva mjeseca. Treba ipak reći da imaju problema s povredama. 

Za United u ovom meču neće igrati Antony, Christian Eriksen, Anthony Martial, Lisandro Martinez, Scott McTominay, te Marcel Sabitzer. Ipak, forma ekipe Erika ten Haga daje im za pravo da budu optimistični. 

Forma i ekipe Barcelone je isto tako na zavidnom nivou. Oni su poslijednji put izgubili 26. oktobra od Bayern Munchena u Ligi Prvaka, a nakon toga uvezali 15 pobjeda iz 16 utakmica, uključujući i pobjedu 3-1 nad Real Madridom u Superkupu Španije, i to u finalu. 

Njima će faliti Sergio Busquets i Ousmane Dembele, ali uz ovakvu formu, to ne bi trebao biti problem. Imaju najbolji napad i odbranu svoje lige, i čvrstih osam poena prednosti ispred drugoplasiranog Real Madrida, tako da se mogu koncentrisati na kup takmičenja. 

Od ostalih duela, izdvojili bi Salzburg-Roma, te Bayer Leverkusen-Monaco

Europska Konferencijska Liga 

U EKL ćemo imati priliku da vidimo sljedeće duele: Bodo/Glimt-Lech Poznan, Qarabag-Gent, Braga-Fiorentina, Trabzonspor-Basel, AEK Larnaca-Dnipro, Sheriff-Partizan, Lazio-Cluj, te Ludogorets Anderlecht. 

Najinteresantnija će vjerovatno biti Braga-Fiorentina. Ekipe slične kvalitete, s tim da se Braga bori za Ligu Prvaka u portugalskoj ligi, dok je Fiorentina bliža zoni za ispadanje nego Europi. 

Viole su zadnju utakmicu u ligi pobijedile 7. januara, ali u kup takmičenjima ih dobro ide. Jedine dvije pobjede od tog trijumfa na početku godine bile su u talijanskom Kupu, gdje su pobijedili Sampdoriu pa Torino. 

Braga, s druge strane, u susret ulazi s jednim porazom u 2023. godini, i sa 13 pobjeda iz zadnjih 15 utakmica. Istini za volju, oba poraza u tom nizu su bila od Sportinga, i to istim rezultatom, 5:0. Ostaje da se vidi kako će se snaći protiv talijanskog predstavnika. 

Po četiri utakmice oba takmičenja, uključujući i Barcelona-Manchester United te Braga-Fiorentina, počinju u 18:45. Ostale utakmice počinju u 21:00.

Prijenos Barcelona-Manchester United, kao i pojedine druge utakmice ovih takmičenja, možete pratiti na kanalima Arena Sport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije