NFSBiH kaznio FK Željezničar zbog podrške navijača komandantu Sakibu Mahmuljinu

2
Radiosarajevo.ba
NFSBiH kaznio FK Željezničar zbog podrške navijača komandantu Sakibu Mahmuljinu
Foto: Facebook / FK Željezničar / Željo će imati podršku na Koševu

Fudbalskom klubu Željezničar je izrečena finansijska kazna od 2.000 KM, ali i zabrana narednog gostovanja navijačima ove ekipe.

Razlog ove odluke organa Saveza je parola navijača u 28. kolu Premijer lige BiH u meču sa Tuzla Cityem. Ona je bila posvećena nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakibu Mahmuljinu, koji je nepravedeno osuđen na osam godina zatvora.

"Mi nismo kao oni. Nikad nismo bili kao oni, niti ćemo ikad biti kao oni! Sakib Mahmuljin je heroj, a ne zločinac!" - pisalo je na paroli koju su istakli Manijaci na utakmici sa Slobodom.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Iz Disciplinske komisije NSBiH objasnili su da je Željo kažnjen zbog "nereda na stadionu, rasizma i drugih oblika diskiriminacije".

"FK Željezničar izriče se novčana kazna u iznosu od 2.000 KM i kazna zabrane igranja jedne prvenstvene ili Kup utakmice pred svojim gledaocima na gostujućoj utakmici, u skladu sa članom 59. stavovima 3. i 6. i članom 80. stavom 1. tačkom c) (Neredi na stadionu i rasizam i drugi oblici diskriminacije), a zbog prekršaja počinjenih na prvenstvenoj utakmici 28. kola Premijer lige BiH koja je odigrana dana 30. aprila 2022. godine na stadionu Tušanj protiv Tuzla Cityja (0:0)", objasnili su iz DK NSBiH, uz dodatak:

Klub sa Grbavice dužan je uplatiti novčanu kaznu na račun NSBiH u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti odluke. Također, kazna zabrane igranja jedne prvenstvene ili Kup utakmice pred svojim gledaocima na gostujućoj utakmici teče od dana pravosnažnosti ove odluke.

Osim Plavih, novčano su kažnjeni i banjalučki FK Borac sa 3.000 KM zbog toga što su navijači ovog kluba koristili pirotehniku u meču protiv Sarajeva, te Zrinjski i Velež sa po 1.000 KM zbog upotrebe pirotehnike navijača ovih timova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije