Nevjerovatan slučaj: Da li je Sergej Jakirović u stvari već osigurao titulu prvaka Hrvatske?

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan slučaj: Da li je Sergej Jakirović u stvari već osigurao titulu prvaka Hrvatske?
Foto: GNK Dinamo / Sergej Jakirović

Hrvatski nogometni klub Rijeka u ovom trenutku na HNL tabeli ima pet bodova više od Dinama iz Zagreba, ali Modri su u prilici u današnjoj utakmici s Varaždinom doći na samo dva boda zaostatka.

Ali, je li jedan prvak Hrvatske već poznat? Je li Sergej Jakirović osvajač krune bez obzira uspije li to s Dinamom ili ne jer na početku prvenstva s trenerske je klupe vodio Rijeku?

Prema kriterijima onih koji naslov ubrajaju svim trenerima i igračima koji su tokom sezone pridonijeli pobjedničkom klubu, Jakirović će biti prvak nezavisno od toga završi li na prvom mjestu njegov sadašnji Dinamo ili bivša Rijeka. To zvuči apsurdno, ali gleda li se na spomenut način to je - tako. Ispada da se za naslov bori samo aktualni Rijekin trener Željko Sopić, a da bi Jakirović titulu, još jednu, donio Igoru Bišćanu.

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Međutim, to je samo nezvanično i nije potkrijepljeno u propisima Hrvatskog nogometnog saveza. Realno, Jakirović će biti prvak samo ako osvoji naslov s Dinamom, a veliki gubitnik nadmaše li ga Rijeka i Sopić. Nezavisno od toga što je on gradio tu ekipu tokom drugog dijela protekle sezone, u prijelaznom roku i na početku tekuće.

O tome ko od trenera i igrača ima pravo na medalju i da ga se smatra prvakom HNS nema definisana pravila. U propozicijama takmičenja stoji jedino da HNS dodjeljuje 40 medalja trenerima, igračima, ostalim članovima štaba i rukovodstvu kluba. Dakle, ako bi Rijeka bila prvak, ona bi odredila kome ide tih 40 medalja.

Pred Dinamom je nekoliko sedmica velike borbe: Zajec donio važnu i ključnu ulogu

Pred Dinamom je nekoliko sedmica velike borbe: Zajec donio važnu i ključnu ulogu

Teoretski, ako žele, jednu mogu ponuditi i Jakiroviću. Ali, kad se zna kako su se rastali, to se sigurno ne bi dogodilo, osim ako bi se htjeli našaliti, da vječno pamti Rijeku iz koje je otišao u Maksimir. Kao što je on najvjerovatnije ne bi prihvatio.

Zato aktualni trener Dinama, ipak, nema drugog načina da se domogne medalje prvaka Hrvatske nego da je sam osvoji s Modrima. Drugo je što bi mu neki vodili, budući da imaju taj kriterij, i da je prvak s Rijekom. Međutim, to ne bi bilo zvanično, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije