BiH / Neuera žestoko napao Hrvat iz Tomislavgrada: “Golman Bayerna za mene je fašista”

15. 07. 2020. u 09:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 97

Manuel Neuer, golman Bayerna i njemačke nogometne reprezentacije, izazivao je brojne polemike u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj, nakon što je objavljen snimak u kojem pjeva Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”.

Njemački mediji su s popriličnim žarom prate ovaj slučaj. Prvo su prenijeli izjavu našeg boksera Adnana Ćatića, alias Felixa Sturma, koji je rekao "uvijek će se zvati Bosna i Hercegovina i ne može nijedna pjesma to promijeniti bez obzira što je pjeva Manuel Neuer".

Povremeni novinar Danijel Majić, Hrvat iz Borčana kraj Tomislavgrada koji trenutno živi u Frankfurtu, za magazin Deutschlandfunk Kultur, iznio je svoje viđenje slučaja Neuer.

“Problem s pjesmom koju je golman njemačke reprezentacije Manuel Neuer pjevao tokom odmora u Hrvatskoj prije svega je pjevač koji ju je napisao. Marko Perković, zvan Thompson, najuspješniji je glazbenik u Hrvatskoj – i po mom mišljenju fašist. Pjesma o kojoj se sada radi, a koja možda malo govori o hrvatskom društvu, je ono što neki nazivaju neslužbenom državnom himnom”, kaže Majić.

On kaže da je to "kičasta i domoljubna pjesma koja pjeva o ljepotama Hrvatske".

"Nacionalizam dolazi u trenutku kada se u pjesmi spominje Herceg-Bosna. Taj dio zemlje nije u Republici Hrvatskoj, nego u državi Bosni i Hercegovini, iako su u njoj uglavnom naseljeni Hrvati. Svi razumiju o čemu se radi kada se svojata dio susjedne zemlje – jer to odgovara Thompsonovoj nacionalističkoj agendi. Većina u Hrvatskoj misli da bi taj dio zapravo trebao pripadati i Hrvatskoj“, napisao je Daniel Majić. 

Perković je svoju reputaciju zaradio u devedesetima, kaže Majić, “kao borac s fronte i kao neko ko je uvijek pjevao ratne pjesme”.

Pjesma u kojoj je Perković opjevao borbu protiv Srba započinje fašističkim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”:

„Ima niza nedodirljivih jer se prodaje kao veliki rodoljub. A u slučaju sumnje, sadržaj njegovih tekstova nije velika tema za raspravu. ”

Iako je objavljeno da Manuel Neuer ne zna hrvatski jezik pa stoga ne može razumjeti o čemu se radi u pjesmi, Danijel Majić primjećuje “zadivljujuće poznavanje riječi pjesme”.

“Ne znam koliko je kriv Manuel Neuer, ali odrastao je čovjek i trebao bi biti pametan. Kao nogometaš mogao je već primijeti da je Thompson već neko vrijeme kontroverzan. Kada je Hrvatska ušla u finale Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. pisalo se o tome koliko je hrvatska reprezentacija povezana s fašističkom rock zvijezdom”, poduvkao je Danijel Majić. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA