Nesreća mu promijenila život: Kćerka otvorila porodični album velikog bh. igrača

J. M.
Nesreća mu promijenila život: Kćerka otvorila porodični album velikog bh. igrača
Prije nekoliko dana, 7. septembra, proslavljeni jugoslovenski i bh. fudbaler Admir Smajić proslavio je 55. rođendan.

Admir Smajić je bio jedini fudbaler kome je legendarni Duško Radović posvetio pjesmu.

"Admir je fini,
ponos prvaka,
pametne glave, 
driblinga laka,
što dobro uči
i vredno šljaka 
- vole ga svaka,
i sestra i baka,
ne samo one iz Teočaka!".

Rođeni Bijeljinac punih devet sezona (1979-1988) igrao je za Partizan, osvojio tri titule državnog prvaka, nosio dres reprezentacije Jugoslavije, prije nego se prije tačno 30 godina otisnuo u Švicarsku.

A u Švicarskoj je prije 25 godina rođena Smajićeva kćerka Adela koja je odlučila tamošnjim novinarima otvoriti porodični album i na taj način pokazati privrženost ocu.

"Otac je uvijek bio uzor za mene. Od prvog dana", rekla je Adela komentirajući sliku iz 1996. godine na kojoj Admir drži nju i mlađu sestru Samru. Kasnije će na svijet doći i najmlađa Ela.

smajic_3.jpg - undefined

Foto: Instagram

Nekako u to vrijeme i reprezentacija BiH je stekla pravo međunarodnih nastupa, a Admir Smajić je upisao dva nastupa za "zmajeve".

Prije i poslije stekao je status legende u Švicarskoj. Punih 11 godina igrao je za ponajbolje švicarske klubove Xamax, Basel i Young Boys, da bi 1999. okačio kopačke o klin.

Potom je započeo trenersku karijeru radeći u Young Boysu, Yverdonu, mladoj reprezentaciji BiH, Sionu…

A onda se prije 14 godina desila nesreća koja je promijenila život Admira Smajića. Na treningu Siona ga je tako nesretno pogodila lopta da je pomjerila tri vratna pršljena. Slavni bh. fudbaler je zamalo ostao paraliziran, a postao primalac socijalne pomoći.

"Fudbal je njegova velika strast. A život bez fudbala je za mog oca kao da ribu izvučete iz vode", kaže Adela.

smajic_5.jpg - undefined

Foto: Instagram

Nesreća je utjecala i na Adelu koja je postala još privrženija ocu: "Shvatila sam koliko je kratak i krhak život. Zato sam sebi rekla: Živi svoje snove sada."

Naredne godine raspao se i brak Admira Smajića, ali se slavni fudbaler nije predavao. Nekoliko puta se pokušao vratiti u fudbal, ljetos nakratko preuzeo i tuzlansku Slobodu, ali su se uvijek vraćali bolovi zbog nesreće iz Siona.

"Divim se njegovoj snazi i disciplini. On je veliki čovjek koji se uprkos mnogim teškoćama uspijevao uzdići i nastaviti borbu za mene i sestre", kaže Adela Smajić o svom ocu, velikom bh. fudbaleru Admiru Smajiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije