BiH protiv Sj. Irske: Kako je Škija zaradio špalir i ovacije Windsor Parka u Belfastu

J. M.
BiH protiv Sj. Irske: Kako je Škija zaradio špalir i ovacije Windsor Parka u Belfastu
Foto: northernirelandstatistics / Pogodak Hamiltona, u pozadini Hadžiabdić i Katalinski
Fudbalska reprezentacija BiH danas će odigrati premijernu utakmicu u novopokrenutoj Ligi nacija UEFA-e, a protivnik je Sjeverna Irska, u prvom međusobnom duelu ove dvije selekcije.

Utakmica će se igrati na Windsor Parku u Belfastu, stadionu na kojem se prije 43 godine pisala historija, a jedan od glavnih junaka priče bio je velikan jugoslovenskog i bh. fudbala Josip "Škija" Katalinski.

Početkom '70-ih godina prošlog stoljeća Belfast nije bio ugodno mjesto za život. Bombe, pucnjava, ubistva, religiozni sukobi katolika i protestanata učinili su ovaj grad zabranjenom zonom, ne samo za fudbal.

Kada je u oktobru 1971. godine fudbalska reprezentacija Sjeverne Irske dočekala SSSR u kvalifikacijama za Euro 1972, malo ko je mogao očekivati da će tamošnji ljubitelji fudbala u naredne skoro četiri godine biti lišeni zvaničnih utakmica svoje selekcije.

UEFA je na zahtjev protivnika Sjeverne Irske donijela zabranu igranja utakmica u Belfastu, pa su "zeleni" susrete kvalifikacija za Mundijal 1974. godine morali igrati u Engleskoj.

Uslijedile su kvalifikacije za Europsko prvenstvo 1976. godine, a reprezentracija Sjeverne Irske našla se u grupi s Jugoslavijom, Norveškom i Švedskom.

Nedugo prije prve domaće utakmice Sjevernih Iraca desilo se čudo: Fudbalski savez Jugoslavije pristao je da "plavi" dođu u Belfast 16. aprila 1975. godine!

Skoro nadrealna atmosfera vladala je u Belfastu uoči prve reprezentativne utakmice nakon skoro četiri godine. Britanski vojni tenkovi i transporteri, policijska bojna kola, a Windsor Park nikad puniji, navijači konačno u prilici vidjeti svoje ljubimce umjesto da slušaju radijske prijenose.

Kada je proslavljeni Željin centarhalf Josip Katalinski, kao kapiten reprezentacije Jugoslavije, poveo svoje saigrače na teren, na izlazu iz tunela Windsor Parka dočekao ga je špalir i aplauz sjevernoirskih fudbalera, te ovacije s tribina.

skija_1975.jpg - undefined

Printscreen

Bila je to zahvalnost tamošnjih igrača i navijača za hrabrost kojom je reprezentacija Jugoslavije "ukinula" zabranu Belfastu.

Motivirani kao nikad dotad, nošeni podrškom 25.847 navijača, Sjeverni Irci su odigrali jednu od najboljih utakmica u historiji. Sa druge strane, mnogi jugoslovenski fudbaleri su poslije izjavili da su im se "noge odsjekle" u skoro ratnom okruženju oko stadiona.

Bilo kako bilo, u 23. minuti, Bryan Hamilton, fudbaler Ipswicha, savladao je Zvezdinog golmana Ognjena Petrovića i postigao jedini gol na utakmici. Preplašeni puleni selektora Ante Mladinića skoro da nisu prišli golu legendarnog Pata Jenningsa.

Bizarna utakmica – u kojoj je pored Katalinskog nastupio još jedan proslavljeni bh. fudbaler Džemal "Čorba" Hadžiabdić (Velež) – okončana je pobjedom Sjeverne Irske 1:0 što će ostati jedini trijumf ove selekcije nad bivšom SFRJ.

Jugoslavija se revanširala Sjevernim Ircima pobijedivši istim rezultatom sedam mjeseci kasnije u Beogradu. "Plavi" su izborili plasman u završnicu, a ostalo je sjećanje na legendarni susret usred bojnog polja Belfasta 15. aprila 1975.

Slavlje Sjevernih Iraca nakon historijske pobjede - undefined

Slavlje Sjevernih Iraca nakon historijske pobjede

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije