(Ne)moguća misija: Opet nas čeka baraž i kakve šanse Zmajevi imaju za plasman na Evropsko prvenstvo?

4
F. B.
(Ne)moguća misija: Opet nas čeka baraž i kakve šanse Zmajevi imaju za plasman na Evropsko prvenstvo?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Slavlje Zmajeva na Bilinom polju

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak, 11. septembra, nakon poraza od Islanda u Reykjavíku rezultatom 1:0 'ugasila' šanse za direktan prolazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Zmajevi su, nakon također očajne partije, u petom kolu kvalifikacija za EURO protiv Lihtenštajna, gdje su se 'izvukli' pozitivnim rezultatom 2:1, zabrinuli nogometnu javnost o mogućim problemima u slijedećim mečevima.

Realan domet ove generacije Zmajeva potvrđen je posljednjim porazom na Islandu i, po ko zna koji put, obećanim rezovima i promjenama u reprezentaciji od strane rukovodstva Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NSBiH).

Zmije uočene u još jednom gradskom parku u BiH: Stručnjaci izašli na teren, ovo su savjeti građanima

Zmije uočene u još jednom gradskom parku u BiH: Stručnjaci izašli na teren, ovo su savjeti građanima

Nameće se pitanje da li je su potrebni rezovi nad onima koji ih najavljuju ili onima koji iz kvalifikacija u kvalifikacije ispadaju 'crne ovce' zbog problema o kojim se uglavnom šuti u svlačionicama i službenim prostorijama.

Baraž reprezentacija

Bilo kako bilo, Zmajevi se trebaju okrenuti baražu u kojem, po svemu prikazanom, imaju iste šanse kao i u kvalifikacijama a one su - vrlo male.

Profesor ekonomije sporta na Univerzitetu u Zagrebu, Tomislav Globan, na svom nalogu na društvenoj mreži X.com podijelio prognozu parova baraža za Evropsko prvenstvo.

Naime, u njegovoj analizi se navodi da bi Zmajevi najvjerovatnije u baražu mogli igrati protiv reprezentacije Ukrajine ili Islanda.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u dva međusobna susreta protiv Islanda upisala jednu pobjedu (3:0) i jedan poraz (1:0).

Zmajevi
Foto: EPA-EFE: Zmajevi

Protiv reprezentacije Ukrajine Zmajevi imaju omjer jednog remija (1:1) i jednog izgubljenog meča (0:2) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iz 2021. godine.

Od baraža, kao što je u većini slučajeva do sada bilo, ne možemo očekivati puno jer smo vjerovatno svoje najbolje šanse propustili oslanjajući se upravo na njega.

Sistemski problem

Kako je veliki nogometni stručnjak Vahid Halilhodžić rekao u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba: "Nije biti lako selektor Bosne i Hercegovine. Pazite nema više Kodre, Bolića, Hibića, Spahića... Polako odlaze i Džeko i Pjanić... Sada treba dati priliku mladima, a vidim da ih ima", Bosna i Hercegovina se susreće sa 'problemom' smjene generacija koja, kako se čini, samo našoj reprezentaciji predstavlja 'posao od nule'.

Halilhodžić za Radiosarajevo.ba: Sa predsjednikom Zeljkovićem mogu popiti kafu, ali ne očekujte čuda

Halilhodžić za Radiosarajevo.ba: Sa predsjednikom Zeljkovićem mogu popiti kafu, ali ne očekujte čuda

Kako probuditi Zmajeve iz ovog lošeg sna i da li će to biti 'Sizifov posao' ostaje nam da vidimo u slijedećem periodu ali jedno je sigurno - Bosna i Hercegovina ima sistemski problem u svim sportovima.

Dok naše komšije igraju finala svjetskih prvenstava i redovno osvajaju medalje na svim takmičenjima, Bosna i Hercegovina gleda za vozovima domaćih sportista koji se opredjeljuju za druge reprezentacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije