Nema stranca do Bosanca: Modri na bosanski pogon dočekuju moćne Orlove

F. Z.
Nema stranca do Bosanca: Modri na bosanski pogon dočekuju moćne Orlove
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL / Izet Hajrović

"Nema stranca do Bosanca", jedna je od omiljenih izjava zagrepčana kojima je Dinamo u srcu.

I zaista je tako. Od Denijala Pirića koji je komandovao veznim redom Modrih šezdesetih kada su se osvajali europski trofeji u gradu na Savi, preko "specijalca" za jedanaesterce - Faće Dautbegovića, neprolaznih Džemala Mustedanagića i Ismeta Hadžića, genijalca Edina Mujčina - do današnjih uzdanica Amera Gojaka i Izeta Hajrovića.

Ovo su samo neki od Bosanaca koji su ostavili neizbrisiv trag u Dinamu. Kada Dinamo ima Bosanca kao jedan od motora momčadi, redaju se historijski uspjesi. Od Kupa velesajamskih gradova, velikih titula, pobjeda za pamćenje (Partizan 5:0), nastupa u Ligi prvaka protiv Uniteda, do ovog historijskog uspjeha u Evropi.

Večerašnji protivnik je slavna lisabonska Benfica. Orlovi su apsolutni favoriti, a zanimljivo je da će uz njih biti i navijači splitskog Hajduka. Nije tu riječ samo o onoj "neka komšiji crkne krava". Ljubav između navijača Hajduka i Benfice rodila se sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Navijači Benfice razvili su na Poljudu transparent "Sloboda Hrvatskoj" što je izazvalo veliko oduševljenje na stadionu. Pri povratku kući kombi s navijačima Benfice na ulasku u Portugal bio je učesnik saobraćajne nesreće u kojoj su život izgubili neki istaknuti navijači ovog kluba.

Dio Splićana na revnaš je u njihovu čast istom rutom otputovao kombijem i rodilo se prijateljstvo koje traje do danas. S toga je u Hrvatskoj danas poseban dan za navijače dva kluba. Očekuje se pun Maksimir u duelu generacije zagrebačkog Dinama, a velike nade Modri polažu upravo u Bosance na privremenom radu u gradu na Savi.

Dinamo je već praktično riješio pitanje šampionske titule u Hrvatskoj, dok je Benfica za vikend slavila na gostovanju kod ljutog rivala Porta i zasjela na prvo mjesto na tabeli portuglaskog prvenstva. 

Osim Hajrovića, Gojaka i Emira Dilavera na teren će i Sead Kolašinac, čiji Arsenal igra protiv francuskog Rennesa, kao i Salzburg Darka Todorovića i Smaila Prevljaka koji je na teškom ispitu u Napulju na stadionu San Paolo.

Parovi osmine finala Europske lige:

Dinamo Zagreb - Benfica
Eintracht Frankfurt - Inter
Rennes - Arsenal
Sevilla - Slavia Prag
Zenit - Villarreal
Chelsea - Dynamo Kiev
Napoli - Salzburg
Valencia - Krasnodar

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije