Nedjelja kad je otišao Hase

4
Radiosarajevo.ba
Nedjelja kad je otišao Hase
Arhiv / Asim Ferhatović Hase

Iako je poznato da čuvena istoimena pjesma kultnog sarajevskog benda Zabranjenog pušenja predstavlja metaforu i da govori o drugoj osobi, mnogi su prihvatili da se Asim Ferhatović Hase od bordo dresa oprostio te majske nedjelje protiv Osijeka.

Ali ipak nije baš tako bilo. Asim Ferhatović Hase je svoj posljednji susret u dresu Sarajeva sa brojem 9 odigrao upravo na današnji dan prije punih 56 godina.

Naime, Sarajevo je u okviru osmog kola Prve savezne lige gostovalo na Kantridi, gdje je kao lider Prvenstva, sa bodom više od drugoplasirane Vojvodine, bilo gost Rijeke, piše Fksinfo.com

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Bordo tim je utakmicu započeo u slijedećem sastavu: Sirćo, Fazlagić, Bajić, Jesenković, Biogradlić, Muzurović, Prodanović, Musemić, Ferhatović, Prljača, Antić. Sarajevo je tako već od prvog minuta krenulo s jednim ciljem, da ostvari pobjedu, a već u 3. minuti bilo je 0:1.

Sve spremno za Hasetov memorijal: Igrat će se bez publike

Sve spremno za Hasetov memorijal: Igrat će se bez publike

Ferhatović je sjajno proigrao Fazlagića, koji loptu sustiže kod korner linije, te je oštrim centaršutem ubacuje u šesnaesterac golmana Jantoljaka, gdje pronalazi Vahidina Musemića koji visoko skače i glavom pogađa za vodstvo Sarajeva i veliko slavlje igrača bordo tima.

Ipak, samo malo kasnije desio se momenat koji je odlučio o kraju jedne blistave karijere. Igrao se 15. minut susreta, kada je jedan domaći igrač oštro startovao na Haseta, koji je zbog povrede morao napustiti teren.

Zamjenio ga je Sreten Šiljkut, a Sarajevo je i nakon Hasetovog izlaska nastavilo sa sjajnom igrom. Do kraja susreta mrežu Rijeke su pogodili Musemić, Prljača, te upravo Šiljkut, za konačnih: Rijeka - Sarajevo 0:4.

U čast legendi: Zabranjeno pušenje i "Nedjelja kad je otišo Hase"

U čast legendi: Zabranjeno pušenje i "Nedjelja kad je otišo Hase"

Nekoliko dana nakon utakmice, povreda nije izgledala tako ozbiljno, a trener Brozović je najavljivao da će Haseta odmarati u slijedećem duelu sa Veležom, kako bi bio spreman za gostovanje Crvene Zvezde na Koševu, sedam dana kasnije.

Ali Hasetova povreda je bila previše ozbiljna da bi nastupio u jednoj od te dvije utakmice. Nekoliko puta se vraćao treninzima, kako bi se pokušao spremiti i vratiti na teren, no bol u koljenu je svaki put bila jednostavno prejaka.

Iz Uprave kluba su za Haseta pripremali i oproštajnu utakmicu, u posljednjem kolu te sezone, kada je na Koševu gostovao zenički Čelik, u utakmici koja je odlučivala o novom prvaku Jugoslavije, no zbog povrede Hase nije mogao ući čak niti posljednjih pet minuta, tako da zvanični oproštaj od bordo dresa ovom velikanu nikad nije upriličen, a u historiji je ostalo zapisano da je Asim Ferhatović svoj posljednji nastup za Sarajevo, upisao u nedjelju 16. oktobra 1966. godine na Kantridi.

Hase je rođen u Sarajevu 24. januara 1933, a preminuo je u svom rodnom gradu 25. januara 1987. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije