Navijači Sarajeva ne žele napustiti naselje Koševo: To je dom FK Sarajevo

F. Z.
Navijači Sarajeva ne žele napustiti naselje Koševo: To je dom FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo / Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase"

Fudbalski klub Sarajevo ovog ljeta našao se u neobičnim problemima. Iako je u godinama nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu naš najveći stadion bio dom praktično svim ekipama koje su iz glavnog grada igrale u europskim takmičenjima, ovog ljeta snage su se promijenile.

Iako Fudbalski klub Sarajevo nije vlasnik stadiona Asim Ferhatović Hase, taj stadion postao je dom Bordo tima i jedan od simbola višestrukog prvaka Bosne i Hercegovine. Više od stadiona, samo naselje Koševo postalo je dom aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine i drugi dom svih ljubitelja u fudbal kojima je bordo boja u srcu. O tome svjedoče i brojne pjesme navijača Bordo tima, "Za Koševo, za Saraj'vo, za Horde zla...", "Kad ja pođoh na Koševo, na Koševo stadion...", "Novi prvak je sa Koševa...", "Na Koševu stadionu, gori sjever cijeli...", a Sarajevo je u javnosti, medijima i među običnim zaljubljenicima u fudbal već odavno "klub sa Koševa".

Realnost je da za renoviranje stadiona Asim Ferhatović Hase - Koševo treba mnogo novca. Možda i previše za bh. društvo i bosanskohercegovačke prilike. Realnost je i da praktično ne postoji dio stadiona koji ne treba renovirati i da bi u stadion Koševo trebalo uložiti vjerovatno nekoliko desetina miliona, kako bi on bio u skladu sa sve većim zahtjevima UEFA-e. Nije to ničija pretjerana krivica, iako su oni koji su zaduženi za njegovo održavanje svakako mogli uraditi više na njegovom očuvanju tokom svih ovih godina od završetka Zimskih olimpijskih igara do danas. Relanost je i da u stadion Koševo nije mnogo ulagano nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu, te da su zahtjevi UEFA-e iz godine u godinu su strožiji. 

Nakon slučaja "BATE Borisov" i činjenice da je Sarajevo nakon toliko godina svoju domaću utakmicu moralo igrati u Zenici, aktuelizirao se problem stadiona Bordo tima. U javnosti su se već pojavile informacije da Sarajevo planira izgradu stadiona u Općini Ilidža, tačnije u blizini svog Trening centra u Butmiru. Koliko ima istine u ovome nije poznato, s obzirom na to da se vlasnik i Uprava FK Sarajevo u posljednje vrijeme nisu očitovali o stadionu, ali gdje ima dima ima i vatre.

Posljednja dešavanja sa stadionom Koševo u najmanju ruku trebala bi upaliti sve alarme u Titovoj 38b. Jer, moramo vjerovati da je cilj ove strukture Bordo kluba konačni plasman u grupnu fazu europskih takmičenja, a u BiH trenutno ne postoji stadion koji zadovoljava uvjete grupne faze UEFA-inih. Dakle, nešto se, ukoliko nije plan da se igra u Zagrebu, Splitu ili Beogradu mora uraditi. 

Navijači Sarajeva pokrenuli su zbog toga veliku akciju na društvenim mrežama pod nazivom #koševosarajevu kojom žele skrenuti pažnju Upravi da ne žele napustiti naselje Koševo. Akcija je krenula od velikog navijača Sarajeva i čovjeka koji je napisao historiju Bordo tima. Naravno, riječ je o Semiru Ziliću, autoru posljednje monografije Bordo tima - Bordo vremeplov. 

Jedna od ideja je da se u naselju Koševo pravi novi stadion, dok je druga da Bordo tim dobije stadion Koševo pod koncesiju i napravi svoj novi dom. Lokacija na kojoj bi navijači Sarajeva voljeli vidjeti svoj novi stadion je lokacija na kojoj se nalaze objekti Atletskog kluba Sarajevo. Naravno, čelnici Bordo tima tek treba da se oglase o ovoj temi, da predstave svoje ideje i kažu koliko su želje i očekivanja navijača realne, ali čini se da oni kojima je bordo boja u srcu više ne mogu čekati. Naravno, nešto se tu pita i AK Sarajevo, a navijači Bordo tima žele da se otvore razgovori i da dobiju odgovore da li je plan rukovodećih ljudi izgradnja stadiona u budućem periodu, da li već postoji lokacija, da li je renoviranje Koševa isplativa i realna opcija, ili će sve ostati samo na snu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije