Naša stranka: Ulica za Josipa Katalinskog Škiju

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Ulica za Josipa Katalinskog Škiju
Arhiv / Josip Katalinski

Azra Jahić, vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža, podnijela je inicijativu da se u novom dijelu naselja Riverina-Sastavci jedna ulica nazove po Josipu Katalinskom Škiji.

"U toku je proces izrade i usvajanja Regulacionog plana Riverina-Sastavci koji u svoje obuhvatno područje uključuje i područje MZ Vreoca. S obzirom na to da je u naselju Vreoca rođen čuveni ilidžanski fudbaler, pokojni Josip Katalinski Škija, koji je dao značajan doprinos razvoju fudbala na području općine Ilidža, smatram da je sada prilika da se ovoj sportskoj i ljudskoj veličini oda priznanje davanjem naziva jedne ulice u novom dijelu naselja Riverina-Sastavci po njegovom imenu", kaže Jahić.

Josip Katalinski Škija je bivši fudbaler Željezničara koji je umro 9. juna 2011. godine u 63. godini života. Karijeru je upravo počeo u ilidžanskom Igmanu, a potom je deset godina (1965-1975) nosio dres sarajevskog Željezničara. Karijeru je nastavio u francuskoj Nici. Igrao je i za sve selekcije reprezentacije Jugoslavije, a postigao je i pogodak za plasman reprezentacije Jugoslavije na Svjetsko prvenstvo u susretu sa Španijom.

Utakmica je odigrana u Frankfurtu zbog toga što su Jugoslavije i Španija imale isti broj bodova i istu gol razliku. Majstoricu je upravo riješio Katalinski. Bio je i nezamjenjivi kotačić u šampionskoj generaciji Milana Ribara 1972. godine. Jedinoj generaciji koja je trofej namijenjen prvaku Jugoslavije donijela na Grbavicu.

Ne smije se nikada zaboraviti da je bio predsjednik Željezničara tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a u FS BiH je radio kao koordinator. Junak bez ulice - Josip Škija Katalinski.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije