Drugi pišu / Nakon neizbora selektora: Vladari bh. fudbala zapostavili reference

17. 11. 2017. u 10:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine zasjedao je jučer u Trening centru FS BiH u Zenici, međutim ni nakon ovog sastanka nije bio postignut konsenzus o novom selektoru Zmajeva.

"Nemamo novog selektora. Bila je tačka dnevnog reda gdje se razmatrao izvještaj Komisije o aktivnostima i razgovorima, a Izvršni odbor je konstatovao da komisija nastavi sa radom još izvjesno vrijeme, vjerovatno do sljedeće sjednice Izvršnog odbora, da se na neki način obuhvati još nekih kandidata", rekao je Milorad Sofrenić nakon zasjedanja IO FS BiH.

Kako piše portal reprezentacija.ba, jučer je u trenutku nestala nada kako će se u bh. fudbalu napokon početi birati najuspješniji i najreferentniji ljudi,  a kako zgradu Fudbalskog saveza BiH i klupe reprezentacije u 90% slučajeva neće popunjavati djeca ranijih uposlenika Saveza, stranački bliski ljudi ili podobni intimusi druge vrste.

“Stručna” komisija za izbor novog selektora zanemarila je referentnost kao temelj struke, te se po ličnim simpatijama, mjestu rođenja i dogovorima odlučila definisati prijedlog za novog selektora, što je rezultiralo za jednu od najvećih sramota u historiji Fudbalskog saveza BiH – nedolazak Ivice Osima na sjednicu Izvršnog odbora FS BiH.

Nakon što je svojim zalaganjima u FIFA-i, UEFA-i i kod bh. političara spasio FS BiH od suspenzije i pomogao Dini Begiću da postane predsjednik Saveza, legendarni Švabo čiji su stručnost i obraz veći možda i od cijelog FS BiH gurnut je na streljanu javnosti zbog navodnog neosnovanog protežiranja sina Amara, a da njegovo mišljenje u konačnici uopšte nije ni uvaženo. Što bi se reklo počasni predsjednik FS BiH je direktno “zavaljen” od vrha FS BiH, piše reprezentacija.ba.

Ivica Osim zbog kafanskih dogovora jučer je vjerovatno završio svoj aktivni angažman i odnos sa trenutnim rukovodstvom FS BiH.

I dok se “bošnjački korpus” sramotio, obraz su spasili često kritikovani predstavnici FS Republike Srpske koji su stopirali izbor selektora i iz dalje utrke izbacili predloženog kandidata od strane komisije. Navodno zbog ranijeg angažmana protiv FS BiH, ali kako saznaje portal reprezentacija.ba, zato što su bili skeptični o rezultatu koji može postići na klupi reprezentacije BiH.

FS RS će u petak predložiti svoj ustroj stručnog štaba reprezentacije i kako saznaje reprezentacija.ba neće insistirati da selektor bude iz Republike Srpske, te će vrlo vjerovatno na glasanju podržati Amara Osima kao prema njima opravdano rješenje za selektora.

Ako je vjerovati medijima Osim ima podršku i hrvatskih, ali i pojedinih bošnjačkih članova IO FS BiH. Onih “ostalih” u Fudbalskom savezu i BiH nema.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA