Nakon kratke i teške bolesti preminuo nekadašnji golman Hajduka

0
Radiosarajevo.ba
Nakon kratke i teške bolesti preminuo nekadašnji golman Hajduka
Foto: Hajduk.hr / Stadion Poljud

Nekadašnji golman Hajduka Lukša Poklepović preminuo je danas u Splitu u 78. godini nakon kratke i teške bolesti. 

Luka, u Splitu i Hajduku poznatiji kao Lukša Poklepović, rođen je u Gradu pod Marjanom 16. februara 1945. godine. Nogometnu karijeru započeo je 1958. godine u tićima i repcima Hajduka, pod vodstvom Luke Kaliterne i profesora Dušana Đorđevića.

Tokom četiri godine prošao je kroz Hajdukove mlađe uzraste, da bi za prvu ekipu Hajduka debitirao u prvenstvenom susretu protiv Partizana u Beogradu, u decembru 1962. godine, pod vodstvom trenera Hajduka Florijana Matekala.

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

Potom je zajedno s golmanima Hajduka tog vremena Radomirom Vukčevićem, Zdenkom Vukasovićem i Antom Sirkovićem čuvao gol Hajduka do 1967. godine kada, kako ističe, u sportskom smislu ”emigrira” iz Jugoslavije, jer se tada nije smjelo vani prije 28. godine, a on je imao samo 22. Zajedno s Andrijom Ankovićem otišao je u njemački prvoligaški klub Kaiserslautern. Međutim, zbog sportske emigracije bio je prisiljen godinu dana pauzirati.

Naredne 1968. godine Lukša Poklepović prihvaća poziv belgijskog prvoligaša Beverena čiji gol čuva do 1973. godine, kada se vraća kući i pristupa tada republičkom ligašu Solinu gdje je godinu dana golman i trener golmana u klubu. Zatim od 1974. do 1975. godine vratar je drugoligaša Šibenika, da bi od 1975. do 1977. godine čuvao gol grčkog prvoligaša OFI-e s Krete. Teška povreda koljena 1977. godine prisilila je Poklepovića na relativno rani prestanak aktivnog igranja u 32. godini života.

Lukša Poklepović za Hajduk ima ukupno 82 nastupa, a bio je i član ekipe Hajduka koja je u sezoni 1966./67. Split donijela prvi put jugoslavenski nogometni kup.

Potrebno je istaknuti da je Lukša Poklepović branio za juniorsku, omladinsku i B reprezentaciju Jugoslavije. Godine 1964. sa samo devetnaest godina bio je pozvan i u A reprezentaciju Jugoslavije, ali zbog povrede nije nastupio. Kao golman reprezentacije Jugoslavije do 19 godina osvojio je srebrnu medalju na Europskom prvenstvu 1962. u Rumuniji, piše N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije