Najveća tajna Zlatka Dalića: Nakon ovog se Kalinić pobunio

Radiosarajevo.ba
Najveća tajna Zlatka Dalića: Nakon ovog se Kalinić pobunio
Foto: Radiosarajevo.ba / Zlatko Dalić

Hrvatske Sportske novosti najavile su objavljivanje odabranih dijelova iz autorske knjige selektora Vatrenih Zlatka Dalića ‘Rusija naših snova’ koja će od subote biti na kioscima.

Selektor Hrvatske u njoj otkriva pozadinu veličanstvenog pohoda Vatrenih kroz Rusiju, njegov pogled iznutra, kako je pripremao, donosio odluke i vodio Hrvatsku do historijskog pothvata.

U knjizi Dalić otkriva kako mu je jedina dilema bila: Mandžukić ili Kalinić? Prvi je igrao već na tri velika takmičenja, drugi se iskazao s Grčkom.

I u Osijeku sa Senegalom Kalinić je bio vrlo dobar, izvrsno sarađujući s Kramarićem, kojem je namjestio gol…

Nikola Kalinić - undefined

Foto: Twitter: Nikola Kalinić

Mandžo je na treningu reagirao kao da mu je zadnji u životu. Lomio je sve pred sobom. I izborio prednost u odnosu na Kalinića.

“Vraćamo se u svlačionicu, igrači se pripremaju, trešte domoljubne pjesme. Povlačim se sa stožerom u svoju sobu. Sjedimo, ne govorimo puno, svi smo u vlastitim mislima i iščekivanju. Spremni jesmo, sve smo dogovorili, ali za izvedbu nikad ne možeš biti siguran. O toj utakmici ovisi Mundijal.

Ako pobijedimo Nigeriju, imamo 90 posto šansi da prođemo dalje. Izgubimo li, teško ćemo bilo što napraviti jer, kako se pokazalo na prijašnjim prvenstvima, kad se počinjalo s porazom, ne bismo se vraćali. Popravak se nije dogodio. Neizvjesnost je maksimalna.

Posebno zato što igramo ofenzivno, s četiri napadača. Gledam igrače, nisu uplašeni, ali i oni su u raskoraku. Jesmo li? Izlazimo, dvadeset tisuća Hrvata ili koliko nas već jest, zajedno pjevamo himnu. I gotovo. Upadneš u trans. Utakmica počinje, u svojem sam filmu. Zanesen. Ali znam da ne smijem, da nemam pravo na to da me osvoje tribine i ambijent, borim se sam sa sobom, tjeram se da budem potpuno fokusiran na teren. Slijedi faul i kratak prekid. Utrčavaju liječnici. Prilazi mi Ante Rebić, traži vodu”, piše Dalić u svojoj knjizi, prenosi Net.

“Ma ovi veze nemaju, razvalit ćemo ih”, dobaci mi smiono između dva gutljaja.

Nisam vidio da je bio penal, no Modrić zabija i 2:0. Kakvo olakšanje. Slavlje. Gotovo nas trese euforija. Prvi korak je napravljen. Radujemo se s navijačima, idemo do ograde, jedne, druge, počasni krug je naš. Stadion je naš. Lica su nam ozarena. Čestitamo si, to je to. Sad smo vladari situacije”, dio je iz knjige Zlatka Dalića.

Vrijedi spomenuti kako je upravo na ovoj utakmici Nikola Kalinić odbio ući u igru pravdajući se kako nije spreman, a nakon toga još je jednom odbio Dalića, ovog puta na treningu dan poslije pobjede, što je kumovalo njegovom izbacivanju iz reprezentacije Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije