Na meču Španija - BiH izvest će početni udarac: Životna drama Davida Silve

Radiosarajevo.ba
Na meču Španija - BiH izvest će početni udarac: Životna drama Davida Silve
Instagram / David Silva sa sinom Mateom

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine naredne sedmice igra dva važna susreta. Prvo će Zmajevi u četvrtak, 15. novembra gostovati u Beču, gdje bi trebali u duelu protiv Austrije potvrditi dominaciju u Ligi nacija i osvojiti prvo mjesto u grupi u Diviziji B i samim tim osigurati plasman u elitni razred europskog nogometa - Diviziju A .

Tri dana kasnije, 18. novembra puleni selektora Roberta Prosinečkog u Las Palmasu odigrat će prijateljsku utakmicu protiv Španije. 

Za ovaj duel je zanimljivo da će David Silva, veznjak Manchester Cityja koji se ljetos povukao iz nacionalnog tima na Gran Canaria stadionu izvesti počasni početni udarac.

Upravo sudbina ovog sjajnog igrača odvojila je od dresa reprezentacije, jer Silva želi više vremena provoditi sa sinom koji se rodio pet mjeseci ranije. 

David_Silva.jpg - undefined

Facebook: David_Silva.jpg

Pamtimo prošli decembar i utakmicu između Cityja i Tottenhama koju nije igrao Silva. Ali su mediji prenijeli riječi trenera Pepa Guardiole uoči utakmice:

"Danas morate pobijediti samo zbog jednog razloga. Moramo pobijediti za Davida Silvu i za njegovu djevojku Yessicu. On ima j****ih problema u životu! Kad izađete na travnjak, kada budete uživali, uživajte zbog njega. Ako se budemo mučili, mučit ćemo se zbog njega. Svi znate kakva je situacija. Danas želite pobijediti za Davida i njegovu porodicu. Je li to jasno?", bile su riječi Pepa Guardiole uoči domaće utakmice Manchester Cityja protiv Tottenhama.

David Silva je tada bio u bolnici u Valenciji u kojoj se njegov sinčić Mateo borio za život. Maleni dječak se rodio čak pet mjeseci ranije. Srećom, teški trenuci su sada iza Silve i njegove porodice, Mateo je sada potpuno zdrav.

"Moja porodica je i dalje ubijeđena da mogu još da igram, ali imam priliku da uživam u vremenu provedenom s mojom bebom, kada nemam reprezentativne obaveze. To je dobra stvar“, istakao je Silva.

"U teoriji to je moje vrijeme koje mi je ostalo da igram za City. Ali, u fudbalu se stvari mijenjaju. Nikada ne znate šta će se desiti. Sve što ću uraditi jeste da uživam u svakom trenutku od sada do isteka ugovora. Kada dođe vrijeme, vidjeću šta ću odlučiti“, kazao je Silva.

Karijeru je počeo u Valenciji, koja ga je u dva navrata slala na posudbe u Eibar i Celtu. U Manchester City prešao je 2010. godine. Od tada je za Građane odigrao 359 takmičarskih utakmica i postigao 67 golova.

Za reprezentaciju Španije nastupio je 125 puta uz 35 pogodaka. Jedan dio karijere proveo je i s našim Dijamantom, Edinom Džekom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije