Na današnji dan su "Busbyjeve bebe" otišle u vječnost

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan su "Busbyjeve bebe" otišle u vječnost
Wikipedia / "Busbyjeve bebe"
Na današnji dan prije tačno 59 godina, 6. februara 1958. na aerodromu München-Riem došlo je do nesreće aviona Airspeed AS.57 Ambassador kojim su se fudbaleri Manchester Uniteda vraćali iz Beograda s utakmice Kupa šampiona protiv Crvene zvezde.

Na putu za Englesku, let 609 primoran je da se prekine kako bi se dopunilo gorivo, avion koji je prevozio ekipu Manchester Uniteda sleteo je u Minhen odakle su piloti James Tain i Kennet Payment u dva navrata pokušavali da podignu avion sa piste.

Otežavajuća okolnost kod polijetanja bio je i snijeg koji je u tom trenutku padao, a pista je bila pokrivena padavinama. Avion je pri trećem pokušaju uzlijetanja izgubio na brzini, proletio je kroz ogradu i udario u obližnje zgrade. Rezultat nesreće je bio poražavajući.

Od 44 osobe u avionu poginulo ih je 23, među kojima i fudbaleri Manchester Uniteda Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards (preminuo 15 dana kasnije u bolnici), Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam "Billy" Whelan.

"Busbyjeve bebe" naziv je za momčad koju je vodio Matt Busby, a koja je osvojila englesko prvenstvo 1956. i 1957. godine. Prosjek momčadi bio je oko 22 godine. 

Bitku za život dobio je menadžer Matt Busby koji je nakon oporavka opet sjeo na klupi i formirao najbolji tim Engleske i Evrope nepunu deceniju kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije