Na današnji dan prije 35 godina: Na Koševo je stigla druga titula prvaka

J. M.
Na današnji dan prije 35 godina: Na Koševo je stigla druga titula prvaka
Foto: FK Sarajevo / Ekipa Sarajeva uoči odlučujuće utakmice

Danas se navršava 35 godina od kako je FK Sarajevo drugi put u svojoj historiji osvojio titulu prvaka Jugoslavije. Desilo se to 30. juna 1985. godine, kada je Bordo tim na briljantan način okončao senzacionalnu sezonu.

Pulenima Boška Antića niko nije davao ni gram šansi za titulu, nakon što su fudbaleri Sarajeva u prethodnoj sezoni (1983-84) dugo strahovali za prvoligaški status.

Kapiteni B. Đurovski i Pašić - undefined

Sudija Enver Šarić iz Trebinja, kapiteni Boško Đurovski i Predrag Pašić uoči utakmice na Koševu (Facebook)

No, Pašić, Hadžibegić, Musemić, Jozić, Jakovljević i drugovi sve su iznenadili serijom sjajnih rezultata. Bordo tim je nakon 11. kola preuzeo lidersku poziciju koju neće ispuštati do kraja prvenstva.

Sarajevo je u dramatičnoj utakmici 33. kola izvuklo bod u Skoplju protiv Vardara (2:2), a kako je gradski rival Željezničar na Koševu igrao neriješeno s Hajdukom (4:4), ekipi Boška Antića bio je dovoljan bod u posljednjem susretu s Crvenom zvezdom.

Pred 45.000 gledalaca na Koševu Sarajevo je u odlučujućem meču protiv Zvezde istrčalo u najjačem sastavu: Đurković, Radeljaš, Kapetanović, Janjoš, Jozić, Hadžibegić, Jakovljević, Vukičević, Musemić, Merdanović, Pašić.

U 23. minutu Husref Musemić je savladao Ljukovčana za 1:0 da bi sve dileme riješio Dragan Jakovljević na centaršut Predraga Pašića u 75. minutu. Boško Đurovski je pet minuta prije kraja samo ublažio poraz Zvezde koja je 30. juna 1985. na Koševu predala krunu novom šampionu Sarajevu.

Ekipa Sarajeva uoči odlučujuće utakmice - undefined

Ekipa Sarajeva uoči odlučujuće utakmice: Pašić, Đurković, Musemić, Radeljaš, Jakovljević, Hadžibegić (stoje); Vukičević, Janjoš, Kapetanović, Merdanović, Jozić (čuče) Foto: FK Sarajevo

Nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje na stadionu i ulicama glavnog grada BiH, iako će kapitenu Sarajeva Predragu Pašiću tek 43 dana kasnije, uoči prve utakmice narednog prvenstva protiv Vardara, biti uručen šampionski pehar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije