Možete li prepoznati dva nekadašanja sjajna igrača Želje? Nekada su harali bivšom Jugoslavijom

2
Radiosarajevo.ba
Možete li prepoznati dva nekadašanja sjajna igrača Želje? Nekada su harali bivšom Jugoslavijom
Foto: Collage / Refik Šabanadžović i Mirsad Baljić

Fudbalski klub Željezničar je uvijek bio rasadnik talentiranih nogometaša. Brojne generacije vrhunskih nogometaša su stasale na Grbavici.

Sjajni treneri također - od pokojnog Ivice Osima do nekadašnjeg selektora Zmajeva Miše Smajlovića.

U nogometnom vremeplovu donosimo i zanjimljivu fotografiju o dvojici sjajnih bivših reprezentativaca Jugoslavije, koji su godinama nosili dres Plavih - Mirsadu Baljiću i Refiku Šabanadžoviću.

Hit scena u Rimu: Đokovićevom rivalu zvonio telefon usred meča

Hit scena u Rimu: Đokovićevom rivalu zvonio telefon usred meča

Obojica su bili vrhunski igrači, napravili sjajne karijere i izvan Grbavice, a i danas u odlični i sjajni ljudi.

Mirsad Baljić je rođen 4. marta 1962. godine u Sarajevu. Kao dječak, rano je zavolio nogomet, svakodnevno ga igrajući u sarajevskom naselju Briješće, gdje je odrastao a svoju karijeru započeo je u pionirima FK Sarajevo.

Najviše vremena proveo je u igri pred osnovnom školom „Ivo Lola Ribar“. Ljubav prema fudbalu odvela ga je na stadion Koševo, ali je zbog bolesti prestao dolaziti na treninge. Nakon oporavka, otišao je na Grbavicu, gdje ga je trenirao Duško Bajić.

Kasnije je bio selektovan u podmladak, kojeg su vodili Vasilije Radović i Velija Bećirspahić. U njegovoj generaciji bili su, nešto stariji Baždarević, Ćurić, Škrba, Čapljić, Zoran Samardžija, Alihodžić, Hebibović, Imamović, Matković, Dubljević, Gutović..

Refik Šabanadžović i Mirsad Baljić

Posted by Istorija ex yu fudbala on Saturday, November 18, 2023

Od 1980. godine je prvotimac Željezničara, za koji nastupa do 1988., kada je karijeru nastavio u inostranstvu, tačnije u Švicarskoj. Igrao je u Sionu četiri godine a u Cirihu jednu, zajedno sa suigračem iz Željezničara, Harisom Škorom. Karijeru je okončao u Luzernu.

Za Baljića se vežu razne priče, a jedne prilike je rekao da je on jedan od prvih igrača na svijetu koji je počeo koristiti čuveni dribling “bicikl”.

"Mislim da sam ja izmislio čuveni “bicikl”. U derbijima protiv Sarajeva to mi je nekoliko puta prolazilo, bilo je smijeha i šale na račun defanzivaca “Bordo” tima. Faruk Hadžibegić nije znao gdje se nalazi kad ja uradim “bicikl”, govorio je Baljić, prenosi portal 1921.

Danas živi i radi u Švicarskoj.

Refik Šabanadžović je rođen u Podgorici 2. augusta 1965. godine.

Šabanadžović je fudbalsku karijeru počeo u Tuzima, u Fudbalskom klubu Dečić, ali je vrlo brzo potpisao za Budućnost iz Podgorice.

U sarajevski Željezničar prešao je 1983. godine i u njemu je ostao do 1987. godine. Na Grbavici je stekao pravu afirmaciju i iskustvo, što mu je mnogo značilo kada je 1987. godine potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom.

Od 1995. godine nosio je dres Olympiacosa gdje je ostao dve sezone, nakon čega je otišao u Ameriku - u Kansas City, gdje je završio karijeru.

Za reprezentaciju SFRJ odigrao je osam utakmica. Debitovao je 29. oktobra 1986. godine, protiv Turske u Splitu. Bio je standardni prvotimac selekcije na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine. U četvrtfinalu protiv Argentine (0:0 - 2:3 penalima) čuvao je Dijega Maradonu i dobio crveni karton u 40. minutu meča u kojem je reprezentacija Jugoslavije ispala nakon izvođenja penala.

Danas Refik živi je na relaciji BiH - Crna Gora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije