Mozartov grad u strahu od nasilja: 9.000 "delija" u Salzburgu

Radiosarajevo.ba
Mozartov grad u strahu od nasilja: 9.000 "delija" u Salzburgu
Foto: wiki / Red Bull Arena
U srijedu naveče u Salzburgu se igra revanš utakmica posljednjeg kola kvalifikacija Lige prvaka između Red Bulla i Crvene zvezde.

Nakon što je prvi meč u Beogradu okončan neriješeno 0:0, oba tima imaju realne izglede za plasman u najprestižnije europsko klupsko fudbalsko takmičenje.

U igri su desetine miliona eura koje donosi plasman u Ligu prvaka što bi moglo podići tenzije na terenu, ali i tribinama.

Austrijski mediji javljaju da je Mozartov grad u strahu od navijačkih nereda jer se na Red Bull Areni očekuje do 9.000 navijača srbijanskog šampiona.

Po pravilima UEFA-e Zvezda je dobila 2.800 karata, dok će ostalo kupiti srbijanski navijači u slobodnoj prodaji. Iz sigurnosnih razloga, na stadionu će biti 26.500 gledalaca.

"Kolege znaju da Srbi vatreno doživljavaju fudbal, u tipičnom južnjačkom mentalitetu", rekao je Hans Wolfgruber, portparol policije u Salzburgu za lokalni Salzburg24.

Prema informacijama zvaničnika, dobro upućenih u navijačku scenu, kroz stari dio Salzburga očekuje se korteo do 2.000 "delija", najvatrenijih navijača Zvezde koji će pješice doći do stadiona u Wals-Siezenhajmu.

Austrijski mediji objašnjavaju da su navijači Zvezde poznati po nasilju i čak i podršci ratnim zločincima. Podsjeća se da je prva utakmica u Beogradu ličila na "meč duhova" jer je odigrana pred praznim tribinama nakon što je UEFA kaznila Zvezdu zbog navijača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije