Mourinho: Četiri miliona Hrvata i 23 njihova igrača bit će vrlo razočarani

Radiosarajevo.ba
Mourinho: Četiri miliona Hrvata i 23 njihova igrača bit će vrlo razočarani
Foto: EPA / Jose Mourinho

Jose Mourinho nezadovoljan je zbog načina na koji je Francuskoj u 38. minuti finala SP-a protiv Hrvatske dosuđen penal za 2:1. To smatra ključnim trenutkom, koji je prelomio meč na stranu Francuske, za njenu pobjedu 4:2.

Argentinski Sudac Pitana u navedenoj situaciji je zatražio pregledavanje video snimke, nakon što su francuski fudbaleri prosvjedovali, tvrdeći da je Perišić pred golom Hrvatske ubačaj iz kornera s Matuidijeve glave skinuo rukom. Usporena snimka pokazala je da to doista jest napravio, pa je sudac pokazao na penal iz kojeg je Griezmann postigao gol.

"Četiri miliona Hrvata i 23 njihova igrača bit će vrlo, vrlo razočarani. Jer na poluvremenu bolja momčad je gubila 1:2 i to zbog pogreške u primjeni VAR-a, odnosno pogrešnog tumačenja njegova koncepta", tvrdi Mourinho i objašnjava:

"Ne kažem da je ili nije bio penal. O tome svako može imati svoje mišljenje. Stvar je u tome da je koncept VAR-a da ispravlja važne sudačke greške, a u ovoj situaciji to nije bio slučaj i to je jako, jako razočaravajuće."

Jedno ga najviše smeta: "Žao mi je što se na poluvrijeme nije otišlo rezultatom 1:1, nego prednošću momčadi koja je do nje došla tako da će ova utakmica u povijesti ostati upamćena kao "finale VAR-gola".

Mourinhu, koji inače naglašava da je veliki pristalica VAR-a i ističe da se na ovom prvenstvu dokazala njegova nužnost, nakon toga je bilo jasno tko će pobijediti: "U drugom poluvremenu dogodilo se očekivano. Francuska je postigla dva gola i privela utakmicu kraju."

VAR je, podsjetimo,  sistem koji se koristi u fudbalu kako bi se glavnom sucu pomoglo pregledati nejasne situacije tokom jedne utakmice.

Jedan od najtrofejnijih trenera u povijesti hvali poražene u finalu: "Hrvatska je do kraja igrala s velikim ponosom. Fantastična je i zaslužuje sve pohvale za ono što je napravila. Ali, u fudbalu je bit pobjeda i Francuska je svjetski prvak."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije