Mijenja se VAR sistem na Mundijalu: Tehnologija dobija novu funkciju

Radiosarajevo.ba
Mijenja se VAR sistem na Mundijalu: Tehnologija dobija novu funkciju
Foto: EPA / Radiosarajevo.ba / Var tehnologija
VAR tehnologija je izazvala dosta polemika oko njene upotrebe na Mundijalu, pa je Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila da uvede novu kategoriju koju će gledati sudije u kontrolnoj sobi.

Nakon nekoliko spornih situacija donijeta je odluka da se ubuduće gledaju i situacije kada je igrač povučen za dres, a da nije u posjedu lopte.

Na ovaj novitet u primjeni VAR-a najviše je utjecala situacija kada su dva defanzivca Švajcarske vukla srbijanskog reprezentativca Aleksandra Mitrovića za dres, a sudija Feliks Brih je ostao nijem na proteste.

Igrao se tada 66. minut, rezultat u duelu drugog kola grupe E bio je 1:1 i Nijemcu nije palo na pamet da u pomoć pozove video tehnologiju.

Njemački arbitar je tako vjerovatno oštetio Srbiju za penal kojim bi Srbija bila bliža da ostvari pozitivan rezultat protiv “sajdžija” i plasira se u nokaut fazu takmičenja.

Ispostavilo se da je taj detalj bio možda i ključan za konačan ishod na ovom meču, pošto je u finišu duela Švajcarska slavila i ispostavilo se da je Srbiju taj poraz eliminisao sa Svjetskog prvenstva, piša Blic.

Napomenimo i to, FIFA je odlučila da se video tehnologijom gledaju detalji i kada je igrač povučen za dres zbog detalja iz prvog kola između Engleske i Tunisa, kada Harryju Kaneu nije sviran čist penal zbog povlačenja u šesnaestercu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije