Meho Kodro predstavljen kao novi selektor Zmajeva: 'Želimo vratiti kult reprezentacije'

2
Radiosarajevo.ba
Meho Kodro predstavljen kao novi selektor Zmajeva: 'Želimo vratiti kult reprezentacije'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Meho Kodro

Na press konferenciji koju je organizovao Nogometni savez Bosne i Hercegovine predstavljen je novi selektor reprezentacije BiH Meho Kodro. 

Prvi se medijima obratio predsjednik NSBiH Vico Zeljković. On je rekao: "Jako važan dan za fudbal u BiH. Naša selekcija je ostala bez selektora, i naš je zadatak bio da što prije djelujemo i riješimo to pitanje. Glavni za to je bio Zvjezdan Misimović.

Ono što nismo željeli je da mi kao savez ne licitiramo imenima, jer smatramo da to nije korektno i to nije način na koji se razgovara sa selektorima. Ono što se vidi jeste da smo okončali posao i da je danas Izvršni odbor, na prijedlog Misketa, izabrao Mehu Kodru za selektora. Odluka je bila jednoglasna. Ja mu čestitam na ovome i da izrazim zadovoljstvo što se nalazi tu. 

Sarajliji oduzet Opel. Imao preko 44.000 KM neplaćenih kazni

Sarajliji oduzet Opel. Imao preko 44.000 KM neplaćenih kazni

Mi ne odustajemo od našeg cilja, što je plasman na EURO. Start nije bio po planu, ali nekada stvari ne krenu kako treba. Ovaj početak kvalifikacija nije bio poželjan, a ja ne želim da smanjujem odgovornost. Ja kao predsjednik saveza kažem da svi stojimo iza svih naših odluka. Svaka odluka koja se donosi se u tom trenutku smatra najboljom, pa tako i ova danas.

Kodro ima kapacitet i znanje da odvede našu reprezentaciju, nažalost po prvi put, na EURO. Kodro će voditi reprezentaciju do kraja kvalifikacija. Ima i taj baraž, ali mi želimo kroz grupu direktno otići na Europsko prvenstvo. Iako se to čini teškim, nije nemoguće. To je naš cilj i mi se toga držimo."

Potvrđeno: Meho Kodro je novi selektor Zmajeva

Potvrđeno: Meho Kodro je novi selektor Zmajeva

Zatim se obratio i sam Meho Kodro. On je rekao: "Zahvaljujem se predsjedniku, Misimoviću i IO na povjerenju koje mi je ukazano. Ovo je meni jedna velika prilika i mogu reći da sam sretan i ponosan što sam tu.

Ja imam povjerenje u svoj kvalitet, u stručni štab koji će biti kompetentan i koji će pomoći da ekipa igra kvalitetno i na lijep način, te imam povjerenje u naše igrače i reprezentativce. Imamo pravo da se nadamo da, bez obzira na probleme i nedostatak bodova, ćemo okrenuti priču i mislim da je to realno za očekivati.

Veliki cilj je odlazak na EURO, nemam dileme da to možemo uraditi. Mali cilj je da igračima vratimo samopouzdanje koje je poljuljano, te da vratimo povjerenje javnosti u reprezentaciju i naše igrače. Te stvari mogu ići paralelno jedno uz drugo. Mislim da ćemo svi mi sve učiniti da dođemo do tog cilja.

Ja nemam dilema - volio bih da vratimo kult reprezentacije, ako je to moguće. Situacija je delikatna, ali to je motivirajuće za nas. Kad nam se nisu davale velike šanse, onda smo se najbolje pokazali. Očekivanja nisu velika, ali to mogu iskoristi igrači da se pokrenu. Kad mi budemo igrali protiv Linhenštajna, Slovačka igra protiv Portugala, a vi znate šta to znači.

Meho Kodro
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Meho Kodro

Moj cilj je da kad dođemo u posljednju fazu kvalifikacija, u novembru, dođemo sa šansom da prođemo dalje. Želim da svi zajedno vratimo vjeru u reprezentaciju, samopouzdanje i mislim da će to biti preduslov za jednu finu priču. To je jedan od mojih najvažnijih zadataka. To će biti tačke na koje ćemo obratiti pažnju prilikom organizacije reprezentacije."

Posljednji se obratio direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović, te dodao: "Došli smo do te situacije da smo loše krenuli u kvalifikacije i došli u situaciju gdje se nešto mora promijeniti. Izbor je pao na novog selektora i čast mi je da to bude Meho Kodro. Imali smo, nažalost, kratku šansu da surađujemo kao igrač-trener. Ako svi budemo zajedno, imamo realne šanse da se kvalifikujemo na EURO.

Sljedeće tri utakmice su ključne i te mečeve moramo pobijediti. Onda će, prema mojoj računici, doći do odlučujuće utakmice protiv Slovačke u posljednjem kolu. Optimisti smo i gledamo utakmicu po utakmicu, gledamo da sve pobijedimo. Imamo i taj baraž, ali ne želimo da gledamo tako daleko."

/ Anketa

Da li je Meho Kodro dobar izbor za novog selektora Zmajeva?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije